Efteling populairste dagattractie van Nederland

Met een kindvriendelijk aanbod, voldoende afwisseling en vernieuwing, een unieke sfeer en goede horecagelegenheden is de Efteling veruit de populairste dagattractie van Nederland. Opvallend is de toenemende populariteit van attracties rond het menselijk lichaam.

Dit blijkt uit het Dagattracties Merkenonderzoek 2018 van Hendrik Beerda Brand Consultancy, dat sinds 2006 elke twee jaar wordt uitgevoerd. In dit onderzoek beoordelen respondenten de vijftig populairste dagattracties op verschillende factoren, waaronder merkkracht en imago.

De Efteling is voor de vijfde keer op rij de populairste dagattractie van Nederland. Met een eigen radiozender, mediabedrijf, hotels en vakantieparken behoort de Efteling tot een van de grootste en populairste attractieparken van Europa.

Nederlanders waarderen hier vooral de kindvriendelijkheid, afwisseling, vernieuwing, sfeer en horeca. Ook op vriendelijkheid van het personeel scoort het attractiepark in Kaatsheuvel hoog; alleen het Friese Duinen van Zathe wordt hierop beter beoordeeld. Dit attractiepark is volgens Nederlanders de absolute winnaar als het gaat om kwaliteit-prijsverhouding. Uniek is hier namelijk het all-in concept, waarbij je met het toegangsbewijs onbeperkt kunt eten en drinken.

Wildlands Emmen nieuw en spannend, maar minder gewaardeerd

Nederlandse dagjesmensen verwachten dat Wildlands Adventure Zoo in Emmen de komende jaren het hardst gaat groeien. Het nieuwe dierenpark, dat in 2016 zijn deuren opende, is voor veel mensen nog nieuw en spannend, maar valt qua waardering, sfeer en sympathie veel minder in de smaak dan zijn voorganger. Van alle Nederlandse dierenparken neemt Wildlands de achtste plek in.

Toch blijven dierenparken over het algemeen erg populair; alleen het Dolfinarium levert in op waardering. De toenemende aandacht voor het dierenwelzijn en de vervuiling van de oceanen zijn hier belangrijke redenen voor. Grootste stijger in deze sector is Safaripark Beekse Bergen, dat vooral waardering oogst met de kindvriendelijke aanpak.

Aandacht voor cultuur, geschiedenis en het menselijk lichaam

Culturele en historische attracties domineren de lijst met leerzame activiteiten. Het Anne Frank Huis voert al meerdere jaren op rij deze ranglijst aan, gevolgd door het Rijksmuseum Amsterdam, het Spoorwegmuseum en het Nederlands Openluchtmuseum.

Ook het menselijk lichaam staat steeds meer in de belangstelling. Sinds 2010 zijn de bezoekersaantallen van CORPUS, het bijzondere museum waarin je als het ware een reis door het menselijk lichaam maakt, meer dan verviervoudigd.

Bron: Hendrik Beerda Brand Consultancy