Verassend Nederland: Sallandse Heuvelrug

Getty Images

Ons vertrouwde Nederland zit boordevol verrassingen. In deze aflevering van ‘Verrassend Nederland’ bezoeken we de Sallandse Heuvelrug, die met zijn golvende heidevelden en meanderende rivieren haast on-Nederlands aandoet.

Natuur

Thuis van het korhoen
Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug bestaat uit bos en heuvelachtige heidevelden en is bijna on-Nederlands met z’n hoogteverschillen en vergezichten. Het is ruim, open en stil. Het is een van de weinige plekken in Nederland waar het korhoen in het wild voorkomt.

Het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal is een goed startpunt voor wandelingen door dit gebied, al dan niet met gids. Natuurliefhebbers die minder goed ter been zijn, kunnen met de Heideslak, een elektrische bus, het gebied verkennen. Wie tot laat blijft plakken, kan naar de sterren turen vanuit Sterrenwacht Hellendoorn. 

Getty Images

Overnachten

Lucy in the sky
In het havenkwartier van Deventer lijkt het wel alsof er een ufo boven op het dak van de vroegere machine­fabriek Eysink is geland. Het opmerkelijke bouwwerk is de Lucy Galaxy, een hotelkamer ontworpen door de kunstenaars van SpaceCowboys en Studio Groen+Schild. Gasten van de Lucy Galaxy kunnen ’s ochtends op de fiets naar het hoofdhotel voor het ontbijt. www.inhethuisvan.nl

Geschiedenis
Ijs!
“Een-twee-drie, je proeft het zo. Het is ijs van Caraco. Mexicaantje oranje hoed, Caraco ijs geweldig goed.” Jarenlang waren de reclames van ­Caraco-ijs een begrip. Maar dit ‘Mexicaanse’ ijs kwam gewoon uit Hellendoorn. Tegenwoordig is de fabriek in handen van Unilever en wordt er vooral Ben&Jerry’s-ijs gemaakt. Het Bakkerij- en IJsmuseum doet de geschiedenis van het ijs­maken in Hellendoorn uit de doeken. 

Getty Images

Overnachten

Kniep'n huussie
In de bossen op de Eelerberg staat Oud Vels, het oudste huis van Hellendoorn. De muren zijn gemaakt van leem uit de naastgelegen leemputten. In de volksmond heet dit huisje ook wel het Kniep’n huussie. De rietgedekte boerderij heeft nog authentieke elementen zoals de ­bedsteden en de betegelde schouwen en is te huur als vakantiewoning. www.buitenlevenvakanties.nl

Getty Images

Geschiedenis

75 jaar bevrijding
De Sallandse Heuvelrug telt veel plekken die aan de Tweede Wereldoorlog herinneren. Zo ligt op de Holterberg een Canadese begraafplaats. Ook zijn er lanceerinstallaties van Duitse V1-raketten gevonden en zijn er resten te vinden van een Joods werkkamp. Het Memory Museum in Nijverdal (vanaf 2020 weer open na renovatie) vertelt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en staat stil bij de viering van 75 jaar bevrijding. 

Fietsen

Rondje Deventer
Het 42 kilometer lange Rondje Deventer voert door deze gezellige Hanzestad en ook door dorpen als Bathmen en Lettele. Het volgt een stukje ­IJssellinie, die tijdens de Koude Oorlog werd aangelegd om een mogelijke Russische opmars te stoppen. www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl

Getty Images

Actief

Boskoken
In de herfst zijn de bossen op de ­Sallandse Heuvelrug op hun mooist. De organisatie BosLeven geeft ­‘oerkookworkshops’ in het bos, ­waarbij de deelnemers ervaren hoe het leven in de middeleeuwen was. Het koken gebeurt met ingrediënten en hulpmiddelen uit het bos. 

Bijzonder

Aardewoningen
Het lijken net Hobbitstedes uit The Lord of The Rings, maar in de aardewoningen in Olst wonen toch echte mensen. De woningen zijn zelfvoorzienend en gebouwd met tweedehands materialen. Ze zijn geïnspireerd op de ‘earthships’ van de Amerikaanse architect Michael Reynolds. Tijdens rondleidingen is deze ecowijk te bekijken. 

Getty Images

Natuur

Meanderende rivier
De Regge was eeuwenlang een belangrijke handelsroute van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. In de loop der jaren werd de ­rivier gekanaliseerd, maar sinds begin deze eeuw kronkelt hij weer. Met een fluisterboot worden vanaf Landgoed Schuilenburg rondvaarten georganiseerd. 

Eten

Kip aan het spit
Hotel/Gasterij ’t Losse Hoes aan de voet van de Holterberg trekt al decennia gasten die na een fiets- of wandeltocht over de Sallandse Heuvelrug willen genieten van het mooie terras. De naam ’t Losse Hoes verwijst naar de Twentse boerderij­vorm waarin mens en vee in één ruimte ­samenleefden.

Kip aan het spit maakte het bedrijf groot, maar verwoestte het tevens door een schoorsteenbrand in 1941. In het in oude stijl herbouwde pand staat kip nog steeds op het menu, maar in de herfst pakt de kok ook uit met wildgerechten. 

Getty Images

Te voet door Salland

Twee leuke wandeltips op de Sallandse Heuvelrug:

  1. De Groene Wissel 591 voert 9 kilometer over de Holterberg en langs de Canadese oorlogsbegraafplaats. Aan het einde wacht een zoete beloning in pannenkoekenrestaurant Woody’s.
  2. De Trage Tocht Hellendoorn is 15 kilometer lang en begint op ­Landgoed Schuilenburg. Onderweg zie je de Mekkelink, een kleine ­stuwwal van zo’n 20 meter hoog.
    Beide routes vind je op plusonline.nl/sallandseheuvelrug.
Auteur 
  • Tekst Marianne Wilschut | Illustratie Caroline Cracco | Foto’s Hollandse Hoogte, Marketing Oost, Erwin Zijlstra, e.a.
Bron 
  • Plus Magazine