Verrassend Nederland: Zuid-Limburg

Getty Images

Ons vertrouwde Nederland zit boordevol verrassingen. En juist in bekende regio’s stuit je vaak op minder bekende pareltjes. Neem Zuid-Limburg, een streek van prachtige heuvellandschappen, sfeervolle stadjes en interessant religieus erfgoed. En waar je heerlijk kunt genieten van bourgondische kerstdagen.

Wandelen

Langs de kribkes

De drie Wijzen uit het Oosten gaan tegenwoordig niet naar Bethlehem, maar naar Zuid-Limburg. Daar en in de aangrenzende Belgische Voerstreek voeren rond de kerst-dagen diverse korte en lange ­wandelroutes langs kribkes – ­stalletjes met kerstkribben – en sfeervol verlichte kapellen.

Culinair

Vorstelijk kerstdiner

Met de kerstdagen is het heerlijk om jezelf en je dierbaren in de watten te laten leggen in een kasteel. Het Limburgse land is rijk gezegend met kastelen en buitenplaatsen die met kerst culinaire hoogstandjes serveren. Ook voor een wat bescheidener portemonnee is er genoeg keus. Kasteel Doenrade en Kasteel TerWorm serveren bijvoorbeeld een sfeervol kerstdiner bij het haardvuur. Wie een arrangement boekt, kan na afloop vorstelijk overnachten.

Getty Images

Smullen bij kasteel Doenrade

Natuur

Uniek oud bos

Het Savelsbos ligt op een steile ­helling bij Cadier en Keer en Eijsden. Omdat het gebied vroeger onbruikbaar was voor boeren, bleef het bos ongerept. Daardoor heeft het een unieke flora en fauna. Tussen de woudreuzen leeft de grootste ­dassenpopulatie van Nederland en in de winter bloeit de gele kornoelje hier dapper door.

Cultuur

Het wonder van pater Karel

Limburg staat bekend om zijn vakwerkhuizen. De Pater Karel Kapel in Munstergeleen maakt deel uit van een vakwerkwatermolen. Er is een klein museum in gevestigd, waarin het verhaal van de wonderbaarlijke genezingen door pater Karel, die eigenlijk Joannes Houben heette, wordt verteld. Het geboortehuis in vakwerkstijl van de in 2007 heilig verklaarde pater aan de Geleenbeek is voor veel mensen een plek om hoop en kracht te vinden. 

Kruistocht op wandelschoenen

Zuid-Limburg kent nog meer ­religieus erfgoed. Zo staan in het Zuid-Limburgse landschap overal bijzondere wegkruizen. Deze kleine monumenten hebben allemaal hun eigen verhaal. Wie de ‘kruistocht op wandelschoenen’-route volgt, leert de geheimen achter deze iconische plekjes kennen. De route is 13 kilometer lang en loopt door Gulpen-Wittem, Simpelveld en Voerendaal. Kortere tracés zijn ook mogelijk. 

Kerstabdij

De abdij Rolduc in Kerkrade, de oudste van Nederland, hult zich rond de kerstdagen in dickensiaanse sferen. In de kruisgang van de 900 jaar oude kerk staan tientallen kerstkraampjes opgesteld. Koren uit Parkstad verhogen met hun Christmas carols de kerstsfeer. De opbrengst van Kerstwereld Rolduc gaat naar drie goede doelen in Kerkrade en omgeving. 

Getty Images

Kapel van de abdij Rolduc

Ondergronds

Woningen in de rotsen

Zuid-Limburg staat bekend om zijn mergelgrotten. De grotten en rots­woningen van de Geulhemmergroeve in Berg en Terblijt zijn minder bekend dan de grotten van Valkenburg en Maastricht. Waarschijnlijk omdat ze alleen met Kerstmis voor het publiek toegankelijk zijn. De grotten hebben een gangenstelsel van 25 kilometer lang, met onder andere een schuilkapel uit de Franse Revolutie en een fossielenmuseum.

Getty Images

Rotswoningen in Geulhem

Stad

Toons thuishonk

Sittard, de geboortestad van Toon Hermans, heeft een gezellig historisch centrum dat zich kan meten met veel oude Nederlandse steden. Een leuke plek om te winkelen en rond te struinen. Bij de VVV is de Toon Hermans Wandeling verkrijgbaar, die onder andere langs zijn geboortehuis en laatste rustplaats voert. Ook het ‘kriskrashuis’ uit een van zijn revues staat op de route. 

Overnachten

De kamer van prins Hendrik

In het centrum van Sittard staat het kleinste kasteel van Nederland. Prins Hendrik, de man van koningin ­Wilhelmina, vluchtte hier weleens naartoe om aan het Haagse hofleven te ontsnappen. Tegenwoordig is in het voormalige koetshuis B&B Casa Mia gevestigd. Het gerestaureerde historische monument heeft één ­kamer, de Prins Hendrikkamer. 

Getty Images

B&B Casa Mia

Nostalgie

Met de stoomtrein

In december rijdt de Kerst Expres, een oude stoomtrein, vanuit Simpelveld en Schin op Geul door het Zuid-Limburgse heuvellandschap naar Valkenburg, dat zichzelf in 2018 ‘European City of Christmas’ mag noemen. Zeker als er – met wat geluk – sneeuw op de heuvels ligt en de stoomslierten langs de ramen van het nostalgische rijtuig hangen, is dit een heel bijzondere ervaring. Dankzij de stoomverwarming zitten de passagiers er warmpjes bij. 

Getty Images

De Kerst Expres

Lekkernij

Krachtig winterbier

In de zomer drinken we witbier en in de winter… Wintervrund. Dit krachtige, moutige winterbier wordt tegen het einde van het jaar speciaal gebrouwen door brouwerij Gulpener. Die wordt nog altijd gerund door de familie Rutten en werkt alleen met lokale boeren en grondstoffen. Bierliefhebbers kunnen er het hele jaar door terecht voor rondleidingen. Ook worden er brouwworkshops gegeven. 

Museum

Ooggetuigenverslag

Oorlogsmuseum Eyewitness in Beek vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog vanuit het gezichtspunt van het fictieve personage ­August Segel, een Duitse parachutist die op verschillende fronten zou hebben gevochten. Het museum is ontstaan uit de privé­verzameling van Wim Seelen en laat een aantal bijzondere stukken zien, waaronder de karabijn van prins Bernhard en originele brieven van Hitler. 

Getty Images

Oorlogsmuseum Eyewitness

Zeven feiten over kerst die u nog niet wist: bekijk de animatievideo op www.plusonline.nl/kerstfeiten

Auteur 
  • Marianne Wilschut
Bron 
  • Plus Magazine