Vijf voordelen: heerlijke vakantie in een recreatiehuisje

Getty Images

Nu het klimaat hoger op de politieke agenda staat, worden vervuilende vliegreizen en lange autoritten in de file niet meer als vanzelfsprekend gezien. Ook dichtbij huis, in ons eigen Nederland (of bijvoorbeeld Frankrijk) kunt u heerlijk vakantie vieren... in een recreatiehuisje! Vijf redenen om een huisje te huren.

1. Je zit lekker middenin de natuur

Veel vakantieparken zijn gelegen aan zee, of in een bosrijke omgeving. Dat is niet zomaar: natuurliefhebbers maken graag gebruik van een verblijf in vakantiehuisjes om lekker te genieten van frisse lucht en lange fiets- of wandeltochten te maken langs zonovergoten, groene routes. Misschien kom je zelfs wilde dieren tegen En na zo'n vermoeiende dag is er niets heerlijker dan neer te ploffen voor je eigen huisje, zonder dat je eerst helemaal terug naar huis moet rijden. Nog even het zwembad in, bowlen met de kinderen, en plannen maken voor je volgende dag. Een ultiem vakantiegevoel!

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een vakantiehuisje te betrekken op de Veluwe. In de morgen word je wakker tussen de eekhoorns en de zingende vogels.  Er zijn meren waar je heerlijk kunt zwemmen, je kunt het bos in, of op bezoek bij het Dolfinarium of de Apenheul. Iets verderop kun je ook met de (klein)kinderen naar Monkeytown Apeldoorn of het beroemde Aviodrome.

[ITEMADVERTORIAL]

Wilt u wat verder van huis, bijvoorbeeld naar Frankrijk? De Franse provincie Bretagne is een heel mooi gebied met veel mogelijkheden: aan zee zijn tal van watersportactiviteiten te vinden, maar ook de rijke cultuurgeschiedenis van deze regio is de moeite waard. Een echte aanrader is de bootexcursie langs zeven eilanden met bijzondere zeevogels. Paardrijden op het strand, tijgers bekijken in de dierentuin, statige menhirs bekijken, een kasteel of een authentiek Gallisch dorp bezoeken: voor elk wat wils in deze streek.

Getty Images

2. Het is betaalbaar voor iedereen

Een vakantiehuis is verrassend betaalbaar. Dat merk je echt goed als je de prijs door het aantal dagen en het aantal personen deelt. Een kamertje op een hotel is vaak stukken duurder, om maar te zwijgen over alle bijkomende kosten. Vaak is een groot deel van de voorpret het vinden van een mooie aanbieding, waardoor je nog vrolijker op vakantie gaat.

Wees alert op speciale, tijdelijke aanbiedingen, want vaak gaat er dan nóg meer van de prijs af. En je houdt meer geld over om tijdens je vakantie lekker uit eten te gaan of een souvenir te kopen. Of je houdt het geld gewoon in je zak voor een volgende vakantie, in een ander gebied.

3. Veel mogelijkheden én privacy

Het is al gezegd, een vakantiepark is een ideale uitvalbasis voor wie de natuur in wil. Maar niets hoeft uiteraard. Je zit niet vast aan bepaalde tijden. En je hebt zelf een keukentje en douche tot je beschikking. Het fijne van die huisjes is ook dat je niet hutje mutje op elkaars lip zit: er zit vaak een royale ruimte tussen de huisjes, waardoor je meestal geen last heb van de muziek van de buren, zoals bij een hotelkamer of appartement.

Je zou kunnen stellen dat een vakantie in een recreatiehuisje de meest flexibele, privacy-vriendelijke én betaalbare vakantie is. Bij heel veel vakantiehuizen kun je ook je hond (of kat, vogel, cavia enz.) gewoon meenemen. Er hoeven dus geen familieleden thuis te blijven, iedereen is welkom.

Getty Images

4. Kindvriendelijk: leuks voor iedere leeftijd

Een vakantiehuisje is heel fijn voor de kinderen. Veel recreatieparken bieden zoveel activiteiten aan, dat je niet eens van het park af hoeft voor een heerlijk vakantiegevoel. Ook voor de allerkleinste zijn er belevenissen. Heel veel vakantieparken hebben hun eigen ''mascotte'' die een show opvoert en de (klein)kinderen een onvergetelijke tijd bezorgt. Bij vakantieparken van RCN heb je bijvoorbeeld de show van Alex Avontuur en Speurhond Sammy. Oudere kinderen zullen waarschijnlijk direct het (overdekte) zwembad in willen. Er zijn vaak speeltuinen, kinderboerderijen, en restaurants met pannenkoeken beschikbaar. Faciliteiten en activiteiten zijn vaak afgestemd op de eigenschappen en de cultuur van de betreffende omgeving.

Een vakantie met kinderen vraagt vaak veel organisatie. Vakantiehuisjes hebben vaak al een hoop faciliteiten beschikbaar die voor kinderen noodzakelijk zijn, bieden bijvoorbeeld ook babyspullen aan. En in een vakantiehuisje heb je natuurlijk ook veel meer ruimte dan in een krap appartement. De kinderen kunnen gewoon even naar buiten rennen, de frisse lucht in, zodoende en hun energie kwijt. Zonder dat je hoeft te vrezen voor verkeer of andere gevaren!

Getty Images

5. Ontsnappen: je komt eindelijk tot rust

Als je lekker rustig een boek gaat lezen, of naar het zwembad wilt, of wilt genieten van musea: het is allemaal mogelijk. Een vakantiehuisje is de ideale manier om even te ontsnappen uit de sleur en zorgen van alledag. Maar je zit niet zover van huis, dat je in geval van nood niet terug kan komen. In een huisje word je in de ochtend wakker met fluitende vogels in plaats van toeterende bussen of luid pratende buren. Er kunnen niet plotseling onverwacht mensen op bezoek komen. Je kunt zelfs beslissen om die smartphone gewoon uit te zetten en het nieuws te laten voor wat het is: of niet. Het fijne van vakantiehuisjes is dat ze vaak zijn voorzien van WiFi. De WiFi is niet altijd inbegrepen in de rpijs, maar vaak mag je tenminste 1 apparaat kostenloos aansluiten.

Auteur 
  • David de Wilde