Vrolijke doe-tips in oer-provincie Drenthe

Getty Images

Drenthe is niet zomaar een van onze meest geliefde vakantiestreken. Dit kun je allemaal doen in deze oer-provincie:

-    Drenthe van bovenaf bekijken: tijdens een ballonvaart zie de goed de verschillen tussen de veengebieden, de glooiingen van Hondsrug, de bossen, vennen en heidevelden. Een ballonvaart, bijvoorbeeld met de ervaren piloot Erik Pals van Westerwolde Ballooning, duurt ongeveer een uur en kost vanaf 130 euro. Dat je nooit precies weet waar je gaat landen, maakt de kleine luchtreis extra verrassend.


Getty Images


-    In alle comfort het bos in: wie niet kan of wil wandelen, maakt in een kleine, elektrisch aangedreven jeep een Eko-Tour door de mooie natuur rond het dorp Exloo. Omdat de zogenaamde Eko-Explorers weinig geluid maken en niet bang zijn voor zandpaden, kun je er moeiteloos mee de natuur in. De rondtocht met gids is uitgestippeld in samenwerking met Staatsbosbeheer. Deze tocht is ook een echte aanrader voor mensen die minder mobiel zijn. Onderweg kom je de schaapskudde tegen, en met wat geluk ook een roofvogel, vrij lopende runderen, reeën, konijnen, een vos of eekhoorns. Ook zie je een hunebed en grafheuvel en vertelt de gids meer over de Hondsrug en zijn geschiedenis. Zelf rijden mag als je een rijbewijs hebt, maar in je eentje een Eko-Explorer huren is niet mogelijk. Een excursie van ongeveer 3 uur kost 29,50 euro per persoon.

-    Als een nomade door Drenthe trekken: herinner je je nog de allereerste Ford Taunus Transit of Volkswagenbus? Die nostalgische wagens uit onze jeugd zijn nu te huur als camper voor een vakantie door Drenthe bij het bedrijf met de vrolijke naam Tralaluna. Ze hebben bedden en een zit-eetgedeelte en ze worden inclusief buitenmeubels, spelletjes en soms ook zelfs brei- en haakwerk voor knusse momenten op de camping geleverd. Je kunt ze voor diverse perioden huren en je krijgt enveloppen mee, waarvan je er elke dag een opent en om te zien waar je die avond zult slapen.

Getty Images


-    Kamperen bij Floortje Dessing: de geliefde tv-reizigster is samen met een stel vrienden eigenares van Camping Buitenland in Zandpol, dat vlakbij de Duitse grens ligt. Je kampeert er heerlijk rustig in een gezellig hippie-achtige sfeer, en wie weet kom je Floortje wel tegen op het terrein. Wie geen zin heeft om zijn tent op te zetten, huurt een van de acommodaties. Dat zijn natuurlijk geen doodgewone houten blokhutten, maar bijvoorbeeld een uit Zeeland afkomstig strandhuisje, een kerkachtig gebouwtje en zelfs een oude stadsbus. De camping heeft vriendelijke tarieven voor soloreizigers.
Auteur