25% waardestijging: waarom een vakantiehuis nu aantrekkelijk kan zijn

House money
Getty Images

Stel je voor: je bent net terug van een fantastische vakantie en hebt een betoverende plek ontdekt waar je keer op keer naartoe wilt gaan. Hoe geweldig zou het zijn om daar je eigen vakantiehuis te bezitten? Maar voordat je de sprong waagt, laten we eens kijken naar enkele slimme tips om te overwegen bij het investeren in een vakantiehuis.

Is een vakantiehuis de investering waard?

Volgens makelaarsvereniging NVM is de gemiddelde prijs van vakantiehuizen in Nederland het afgelopen jaar met 25% gestegen, waardoor deze nu bijna 223.000 euro bedragen. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door een groter aanbod van duurdere vakantiehuizen, terwijl het aantal verkochte huizen onder de 100.000 euro is afgenomen.

Naast het potentiële voordeel van waardestijging biedt een vakantiehuis ook de mogelijkheid om extra inkomsten te genereren door het te verhuren.

Natuurlijk maak je vooraf berekeningen, maar of het de investering waard is weet je vaak toch pas achteraf. Tegenvallers kunnen zich voordoen, maar laat je daar niet door ontmoedigen. Ga je er zelf veel verblijven, vind je het leuk en hoef je er niet per se veel rijker van te worden, dan is een vakantiehuis de investering al snel waard.

Waar moet je nog meer op letten

Naast de financiële overwegingen zijn er andere praktische aspecten waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een vakantiehuis:
1.    Locatie: Denk zorgvuldig na over de locatie van het vakantiehuis, of je nu kiest voor een huis in Nederland of in het buitenland. Een buitenlands huis kan meer zonnige dagen bieden, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen wat betreft reistijd en financiering.
2.    Bouwmateriaal: Overweeg welk type vakantiehuis het beste bij je past. Een houten chalet heeft een idyllische uitstraling, maar vraagt om meer onderhoudskosten. Een stenen huis daarentegen heeft doorgaans minder onderhoud nodig en behoudt beter zijn waarde.
3.    Vaste kosten: Houd rekening met de vaste kosten die gepaard gaan met het bezitten van een vakantiehuis. Bijvoorbeeld, een villa met zwembad kan hogere maandelijkse kosten met zich meebrengen dan een appartement, maar appartementen hebben op hun beurt gemeenschappelijke kosten.
4.    Vakantiepark: Overweeg de mogelijkheid om een vakantiehuis te kopen op een vakantiepark vanwege de verhuurmogelijkheden. Bedenk echter dat er extra kosten zijn voor het onderhoud en de voorzieningen van het park. Daarnaast moet je beslissen of je de grond wilt huren of kopen; het kopen ervan kan voordeliger zijn als je van plan bent het huis langere tijd te gebruiken.
5.    Belasting: houd er rekening mee dat het bezit van een vakantiehuis gevolgen heeft voor de belasting, zowel in Box 3 als met betrekking tot verhuurinkomsten. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de belastingregels voordat je tot aankoop overgaat.
6.    Tip: Overweeg om een vakantiehuis te kopen waar permanente bewoning is toegestaan. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om er na je pensionering in te trekken en de overwaarde van je huidige woning te benutten. Een slimme zet om te genieten van je oude dag!

Een vakantiehuis financieren

Als je overweegt om een vakantiehuis in Nederland te kopen, zijn er bij een select aantal geldverstrekkers mogelijkheden om een hypotheek te verkrijgen. Het is echter belangrijk om te weten dat je doorgaans maximaal ongeveer 70% van de waarde van het vakantiehuis kunt financieren. Bovendien geldt vaak een iets hogere hypotheekrente en zijn er specifieke eisen voor het vakantiehuis, zoals een stenen constructie op fundering en aansluiting op het water- en elektriciteitsnetwerk.

Als je meer flexibiliteit wilt of een vakantiehuis in het buitenland overweegt, kun je je overwaarde benutten. Met een box 3-hypotheek of een verzilverhypotheek op latere leeftijd mag je de vrijgekomen overwaarde gebruiken op de manier die jou het beste uitkomt. Dit biedt je de mogelijkheid om je plannen te realiseren en te genieten van je welverdiende vakantiehuis.

●    Heb je een vakantiewoning op het oog? Bereken dan hier vrijblijvend jouw financieringmogelijkheden
●    Heb je overwaarde en wil je graag ontdekken wat je daarmee kunt doen? Bereken hier vrijblijvend jouw mogelijkheden met overwaarde