5 Hypotheektips: dit moet je dit jaar nog regelen

Hypotheek te koop
Getty Images

Heb je een eigen woning of ben je van plan een woning te kopen? Dan zijn er een aantal dingen die je dit jaar nog moet regelen. Onze hypotheektips helpen je besparen of maak nog snel gebruik van de normen van dit jaar. 

1.    Langer gebruik maken van de jubelton

Wie nog een jubelton wil schenken, moet dit jaar nog in actie komen. De eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling van € 106.671,- voor de eigen woning vervalt namelijk in 2023. Om langer van de jubelton gebruik te maken, is er nog de spreidingsmogelijkheid voor schenkingen:

●    De schenker doet in 2022 een schenking en mag het resterende deel alsnog in 2023 schenken (aanvullende schenken).
●    De begiftigde heeft tot uiterlijk 31 december 2024 om het schenkingsbedrag te besteden ten behoeve van de eigen woning. 

Tip: lees wat je moet regelen om gebruik te maken van de jubelton.

2. Profiteren van de gedaalde hypotheekrente

De hypotheekrente is de afgelopen 4 weken gedaald. De rentestand volgt in grote lijnen de kapitaalmarktrente. Deze graadmeter is gedaald, waardoor er ruimte is ontstaan voor geldverstrekkers om de tarieven te verlagen. 

Goed nieuws: de spaarrente is juist gestegen. Bekijk hier het actuele spaar-aanbod.

Hoe hoog de rente in 2023 staat is nog lastig te voorspellen, maar analisten verwachten dat de ECB begin volgend jaar opnieuw een renteverhoging doorvoert. Daarom is het interessant om dit jaar nog een hypotheekaanvraag te doen, bijvoorbeeld als je een woning op het oog hebt.

3. Banken worden strenger

Nog een reden om dit jaar nog in actie te komen: volgend jaar worden de hypotheeknormen strenger. Daarnaast zien we dat geldverstrekkers hun acceptatiecriteria aanscherpen met betrekking tot maatwerk, vanwege de verslechterde economische omstandigheden.

Voor 57-plussers is nu nog altijd veel mogelijk op basis van de maatwerkoplossing: de seniorenregeling. Daarmee kun je:

  • verhuizen, bijvoorbeeld naar een kleinere woning;
  • je huidige woning verbouwen of verduurzamen;
  • overwaarde gebruiken voor een grote aankoop of schenking;
  • overwaarde gebruiken als inkomensaanvulling of eerder stoppen met werken.

Ontdek vrijblijvend jouw mogelijkheden met een seniorenhypotheek >>>

4. Extra aflossen

Bij de meeste geldverstrekkers mag je jaarlijks 10% tot 20% boetevrij aflossen. Daarom is het interessant om dit jaar nog een aflossing te doen. Ook met het oog op de belasting op spaargeld. Door af te lossen betaal je over een kleinere som hypotheekrente. Daarnaast kom je mogelijk in een lagere risicoklasse, waardoor rentekorting mogelijk is. 

Bereken hier je laagste hypotheekrente >>>

5. Beleggen in vastgoed 

Het algemene tarief in de overdrachtsbelasting voor particuliere vastgoedbeleggers wordt per 1 januari 2023 verhoogd van 8% naar 10,4%. Denk je eraan om een beleggingspand te kopen, dan is het interessant om het dit jaar nog te doen. Met een verhuurhypotheek is het mogelijk om een beleggingspand te kopen op basis van overwaarde en huurinkomsten.