Aftrek hoge hypotheekrente niet geaccepteerd

Hypotheekrente is niet volledig aftrekbaar als de fiscus het rentepercentage onaanvaardbaar hoog vindt.

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Den Haag. Een vader had zijn zoon 271.556 euro uitgeleend met een looptijd van dertig jaar, tegen een rentepercentage van 9 procent en een rentevastperiode van vijftien jaar. De lening was bedoeld voor het financieren van een woning, waar de zoon samen met zijn partner ging wonen. De zoon en zijn partner hebben geen zekerheidstelling gegeven, maar er was nauwelijks risico dat de zoon zijn renteverplichtingen niet zou nakomen.

Voor de belastingaangifte hebben de zoon en zijn partner de betaalde rente onderling verdeeld. Beiden wilden hun deel aan betaalde rente volledig aftrekken, maar de belastingdienst heeft dit bij de partner niet geaccepteerd. Een deel van de rente is aftrekbaar, maar een deel wordt gezien als een schenking van haar aan de ouders van haar vriend, omdat het rentepercentage wel erg hoog was vastgesteld.

De vrouw stapte naar de rechter, maar daar kreeg zij geen gelijk. De rechtbank vindt 9 procent rente niet aanvaardbaar, 4,5 procent wel, wat betekent dat een deel van de betaalde rente niet aftrekbaar is.

Bron(nen):