Beleggingspand dichterbij met verhuurhypotheek

Getty Images

Investeren in vastgoed is interessant. Met de verhuurhypotheek wordt een beleggingspand bereikbaar voor particulieren, zonder eerst de hele koopsom te sparen.

Profiteren van de woningmarkt

Het kopen van een woning is een goede investering, ook als u er niet zelf gaat wonen. Door de lage hypotheekrente zijn de maandlasten laag. Als u daarnaast de woning verhuurt, kunt u rekenen op een mooi rendement. Daarnaast levert uw spaargeld op dit moment weinig op.

Verhuur met hypotheek niet toegestaan

Een woning met hypotheek verhuren is bij de meeste hypotheekverstrekkers uitgesloten. Dit is opgenomen in de hypotheekakte, vaak op straffe van gedwongen verkoop en het opeisen van de huuropbrengst. Enkel onder strikte voorwaarden en bij tijdelijke verhuur kan een uitzondering gemaakt worden.

Verhuurhypotheek springt in gat

Lange tijd was ‘eigen geld’ de enige mogelijkheid om te investeren in vastgoed. Dat is jammer nu het financieren van een woning goedkoper is dan ooit. Een aantal geldverstrekkers springt in dit gat en biedt particulieren de mogelijkheid om een woning te kopen voor verhuur, deels met geleend geld. Dit wordt een verhuurhypotheek of vastgoed hypotheek genoemd.

Komt u in aanmerking?

Ook de verhuurhypotheek wordt getoetst aan uw inkomen. U moet dus twee hypotheken kunnen dragen. Daarnaast zijn de voorwaarden van een verhuurhypotheek strikter dan van een ‘reguliere hypotheek’. We noemen de belangrijkste verschillen:

  • Enkel voor woningen in 24 geselecteerde (grote)steden.
  • Enkel voor particulieren en permanente bewoning. Dit sluit uit: bedrijfspanden, vakantie- en recreatiewoning, kamerverhuur en onderverhuur.
  • Hypotheek maximaal 70% van de woningwaarde in verhuurde staat.

Laat een hypotheekadviseur vrijblijvend uw mogelijkheden voor een beleggingspand onderzoeken.

Kosten en opbrengst

Voor een verhuurhypotheek betaalt u een opslag op de hypotheekrente. Daarbij heeft u bij verhuur geen recht op hypotheekrenteaftrek. De maandlast bij een verhuurhypotheek is dus hoger dan bij een reguliere hypotheek.

Daar staat tegenover dat u maandelijks een huur ontvangt. Het bezit van de woning wordt belast als belegging (box 3). De verhuurhypotheek wordt hierop in mindering genomen. Op deze manier ontvangt u een veel hoger rendement op uw geïnvesteerde spaargeld vergeleken met de rente op een spaarrekening.

Garantie voor de toekomst?

Een beleggingspand is een relatief veilige investering. Zeker nu de woningmarkt, met name in de grote steden, in de lift zit. Maar net als bij alle beleggingen bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Met een berekening van uw mogelijkheden door een hypotheekadviseur neemt u geen onverantwoorde risico’s.

Heeft u geen interesse of komt u niet in aanmerking voor een verhuurhypotheek? Bereken dan of u kunt profiteren van de huidige lage hypotheekrente. Interessant nu de hypotheek voor het eerst in jaren weer stijgt.

Auteur 
  • Roel van Oirschot