Bieden op een huis: hoe maak je meer kans? - 5 tips

Bieden op een huis
Getty Images

Je weet het zeker: het huis dat je hebt bezichtigd, is jouw nieuwe plek om gelukkig oud te worden. Dan volgt er een spannende stap: bieden op het huis. Maar hoe breng je een passend bod uit waarmee je echt een goede kans maakt op de woning? Nou, de koper kijkt niet alleen naar de hoogte van je bod, maar ook naar andere factoren. Met deze 5 tips maak je een betere kans dat jouw bod geaccepteerd wordt.

Bieden op een huis: heb eerst je opties helder

Voordat je gaat bieden op een huis, is het belangrijk dat je exact weet hoeveel jij kunt besteden aan een nieuwe woning. Reken dit daarom vooraf met een hypotheekadviseur uit. Dan weet je zeker dat het bod binnen jouw mogelijkheden past.

Wil je weten hoeveel jij kunt lenen voor je nieuwe woning? Ontdek het zelf door je maximale hypotheek te berekenen.

Bereken jouw maximale hypotheek.

Hoeveel moet je bieden op een huis?

Zodra je weet hoeveel jouw budget is voor een woning, kun je bepalen hoeveel je gaat bieden op een huis. Met deze tips kun je bepalen wat een passend bod is voor deze woning:

  • Onderzoek de verkoopprijzen in de buurt. Een aankoopmakelaar kan je daarbij helpen. Of je kunt zelf via het Kadaster verkoopprijzen opvragen van woningen in de buurt.
  • Bekijk hoe lang het huis te koop staat. Als een woning al langer te koop staat, is er vaak meer onderhandelruimte.
  • Check of de vraagprijs is aangepast. Is de prijs al eens naar beneden bijgesteld? Dan wijst dat er vaak op dat de verkoper het huis graag snel kwijt wil zijn. Je hoeft dan misschien minder te bieden.
  • Check hoeveel kijkers er zijn. Vraag bijvoorbeeld bij de bezichtiging hoeveel kijkers er zijn geweest. Hoe meer kijkers, hoe beter je bod moet zijn.
  • Bepaal welk bod voor jou passend voelt. Het is in deze tijd niet vreemd om te overbieden op een huis. Kijk wel of je je goed voelt bij dit hoge bod. Vind jij het huis dit waard, ook als het misschien lager wordt getaxeerd dan dit bedrag?

Daarnaast zijn dit 5 tips die je helpen om een aantrekkelijk bod uit te brengen op een woning. 

Tip 1. Denk na over de ontbindende voorwaarden

Hoe meer ontbindende voorwaarden je opneemt bij je bod, hoe spannender het voor de verkoper is of de koop wel doorgaat. Daarom is het voor de verkoper aantrekkelijker als je niet te veel ontbindende voorwaarden hebt. 

Nu is het meestal wel aan te raden om een voorbehoud van financiering op te nemen. Maar denk bijvoorbeeld goed na of een voorbehoud van bouwkundige keuring of een voorbehoud verkoop eigen huis wel nodig is.

Tip 2. Voeg een persoonlijke brief toe

Het kan je een gunfactor opleveren als jij een persoonlijke brief met je bod meestuurt. Geef daarin aan waarom juist dit huis je zo aanspreekt. Ben je bijvoorbeeld in deze buurt opgegroeid? Viel de fijne achtertuin met de mooie appelboom je direct op? Of zie je al voor je hoe die ene kamer een logeerplek voor de kleinkinderen wordt? Stel jezelf ook kort voor, het liefst met een foto erbij. Dat maakt het nog persoonlijker. 

Tip 3. Kom de kopers tegemoet qua opleverdatum

Kijk of je bij de bezichtiging alvast kunt doorvragen naar de gewenste opleverdatum van de verkopers. Hebben ze haast om weg te gaan? Of willen ze juist pas over een halfjaar vertrekken? Het is goed om daar inzicht in te krijgen. Dan kun je bij je bod rekening houden met hun gewenste opleverdatum. 

Geef bijvoorbeeld aan dat je al snel kunt verhuizen als dat hun voorkeur heeft. Of zeg juist dat het voor jou geen probleem is om de overdracht over 6 maanden te doen. Als je hier flexibel in bent, is dat voor de verkoper een pluspunt.

Tip 4. Geef aan dat je spullen wilt overnemen

Als het goed is, heb je van de verkoopmakelaar een lijst met roerende zaken ontvangen. Daarin staan de spullen die de verkopers eventueel aan je willen doorverkopen. Zeker als daar veel spullen ter overname op staan, vinden verkopers het aantrekkelijk als jij sommige spullen tegen betaling wilt overnemen. Vermeld dit dus zeker bij je bod als je belangstelling hebt voor bepaalde spullen.

Tip 5. Geef uitleg bij een financieringsvoorbehoud

Bijna iedereen brengt een bod uit onder voorbehoud van financiering. Je kunt dit voorbehoud op 2 manieren minder spannend maken voor de verkoper:

  1. Voeg een verklaring van je hypotheekadviseur bij. Daarin geeft de hypotheekadviseur aan dat jij deze woning inderdaad kunt financieren.
  2. Laat het financieringsvoorbehoud tot een bepaald bedrag gelden. Doe jij een bod van € 500.000,- en kun je € 100.000,- aan overwaarde en € 50.000,- eigen geld inbrengen? Dan heb je misschien maar een hypotheek van € 350.000,- nodig. Je kunt dan aangeven dat je financieringsvoorbehoud maar tot € 350.000,- geldt.

Bieden op een huis? Weet wat je kunt lenen

Verder is een goede voorbereiding belangrijk. Zorg dat je precies weet wat jouw budget is voor een woning. Dan hoef je niet bang te zijn dat, als jouw bod geaccepteerd wordt, het op de financiering stukloopt. 

Een hypotheekadviseur geeft je graag inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Wil je weten wat je kunt lenen?

Bereken jouw hypotheekmogelijkheden >>

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met NBG hypotheken.

Auteur