Bovengrens NHG omhoog naar €435.000

Huis verkopen
Getty Images

Vanaf 1 januari 2024 wordt de NHG-grens verhoogd naar €435.000,-. Dit houdt in dat een groter aantal mensen in aanmerking komt voor de voordelen van NHG, zoals korting op de hypotheekrente en uitgebreidere mogelijkheden voor senioren.

NHG is niet alleen beschikbaar bij de aankoop van een woning, maar ook wanneer je wilt oversluiten of als je extra hypotheek nodig hebt voor verbouwen en verduurzamen. Dit jaar ligt de NHG-grens nog op €405.000,-, dus het is mogelijk dat je nu al in aanmerking komt voor deze voordelen.

Bereken hier vrijblijvend jouw mogelijkheden met een NHG-hypotheek >>

Kies je ervoor om energiebesparende maatregelen mee te financieren in je hypotheek, dan bedraagt de NHG-grens volgend jaar €461.100,- Nu is dat nog € 429.300,-.

NHG voor senioren

Rentekorting
Veel mensen kiezen voor NHG vanwege de aantrekkelijke hypotheekrente. Je betaalt namelijk doorgaans enkele tienden van een procent minder, dan bij een hypotheek zonder NHG.

Bij Rabobank betaal je bijvoorbeeld maar 4,66% rente voor 10 jaar vast, in plaats van 5,25% als je maximaal leent. Op een hypotheeksom van €350.000,- ben je met NHG dan €126,- goedkoper uit.

Energiebespaarbudget
Door je huis te verduurzamen, kun je flink besparen op je energierekening. Met het Energiebespaarbudget van NHG kun je daarvoor extra lenen, of je nu een huis koopt, verbouwt of de hypotheek oversluit.

Ontdek hier vrijblijvend de mogelijkheden jouw woning (verder) te verduurzamen met NHG. >>

Extra hypotheekmogelijkheden

Bovendien biedt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) extra mogelijkheden voor senioren. Vanaf de leeftijd van 57 jaar wordt je (toekomstige) pensioen meegenomen in de beoordeling bij het afsluiten van een hypotheek, wat mogelijk resulteert in een lager leenbedrag. Met NHG mogen banken met de werkelijke hypotheeklast rekenen, waardoor je meer kunt lenen in de volgende situaties.

  • Als je verhuist naar een andere koopwoning.
  • Bij een tijdelijke inkomensdaling omdat je partner eerder de AOW-leeftijd bereikt.

Deze extra mogelijkheden ontstaan omdat NHG een vangnet biedt voor als het tegenzit, bijvoorbeeld bij financiële moeilijkheden door werkloosheid, ziekte of relatiebreuk. Ook wordt onder bepaalde voorwaarden een ontstane restschuld overgenomen.

Voor het afsluiten van een Nationale Hypotheek Garantie betaal je ook volgend jaar een eenmalige borgtochtprovisie van 0.6% over het hypotheekbedrag.

Wij hebben voor elke situatie een passende hypotheek. Ontdek vrijblijvend wat mogelijk is voor jou >>