Duur uit met autolening via dealer

Dealers bieden de mogelijkheid om een auto (deels) te financiering met een lening. Het loont echter om deze autoleningen te vergelijken met de reguliere financieringsmaatschappijen.

Per 1 september moeten autodealers transparant zijn over de kosten voor een autolening. Voor die datum werd door verschillende merken geadverteerd met zogenaamde 0%-leningen. In de praktijk bleken aan deze leningen wel degelijk kosten te zijn verbonden. De branche heeft daarom, in samenspraak met AFM, afgesproken deze ‘gratis’ leningen niet meer aan te bieden.

Autodealers moeten nu dus bij de financiering van de auto ook duidelijk de leenrente noemen. Uit onderzoek van FX.nl blijkt dat de officiële dealersites van de bekende automerken nu inderdaad transparant zijn over de kosten.

Uit dit onderzoek blijkt ook dat een autolening via de dealer relatief duur is. Wie een lening van 15.000 euro afsluit voor de financiering van een auto, betaalt bij de dealer een rente van 6,99% tot 7,00%.

Ter vergelijking, de laagste rente voor een persoonlijke lening van 15.000 euro (meest gekozen leenvorm bij een auto) is op dit moment 4,4%. De laagste leenrente is zelfs nog iets lager, namelijk 4,2%.

Naast lagere kosten, zijn er meer redenen waarom autoleningen vergelijken loont. In tegenstelling tot een huurkoop-financiering, wordt de koper met een persoonlijke lening direct eigenaar van de auto. Ook combineren autodealers hun lening soms met aanverwante onderhouds- en garantiecontracten.

De meest voordelige manier om een auto te financieren is natuurlijk nog steeds met spaargeld. De huidige spaarrente maakt uitgeven daarnaast extra aantrekkelijk.