Een grote aankoop doen vanuit de overwaarde

Getty Images

Overwaarde wordt steeds vaker gebruikt voor een consumptieve besteding. Hoe werkt het en wat kost het? We nemen nemen de proef op de som met de aankoop van een camper.

Er zijn talloze redenen om overwaarde op te nemen. Denk bijvoorbeeld aan verduurzamen van de woning of een schenking aan de (klein)kinderen. Maar wat als u gewoon een beetje extra wilt genieten?

Overwaarde opnemen: box 3 of verzilverhypotheek?

Gelukkig is het ook mogelijk om geld uit stenen te halen voor een grote aankoop. Dit kan op 2 manieren.

Met een box 3-hypotheek sluit u een nieuw leningdeel af voor consumptieve doeleinden. Omdat het geld vrij besteedbaar is en niet voor de woning wordt gebruikt, valt deze lening voor de belastingdienst in box 3. Dit zijn de kenmerken: 

●    Reguliere inkomenstoets
●    Voor iedere leeftijd mogelijk.
●    Lage marktrente.
●    Tot 100% marktwaarde opnemen.
●    Vast rentepercentage
●    Maandelijkse kosten voor rente en eventuele aflossing.

Een box-3 hypotheek is niet altijd mogelijk. Vanaf 57 jaar gaan banken rekening houden met het toekomstige AOW- en of pensioeninkomen. Een hogere hypotheek is dan niet altijd passend. De verzilverhypotheek biedt dan uitkomst.

Met een verzilverhypotheek ontvangt u eenmalig of maandelijks geld op uw rekening vanuit de overwaarde, zonder zonder hogere maandlasten. Dit zijn de kenmerken:

●    Ruime toetsing o.bv. overwaarde.
●    Vooral gunstig vanaf AOW-leeftijd.
●    Relatief hoge rente.
●    Gemiddeld 50% marktwaarde opnemen.
●    Geen maandelijkse kosten. De lening is aflossingsvrije en de rente wordt opgeteld bij de hypotheeksom
●    (meestal) Variabel rentepercentage.

Heeft u voldoende inkomen, dan is ons advies bij een grote aankoop om een extra aflossingsvrij leningdeel (box 3) te nemen. U bent dan namelijk het goedkoopste uit. Dit laten we zien in onderstaand rekenvoorbeeld. 

Wilt u ook de overwaarde van uw huis gebruiken? Kies zelf uw bestedingsdoel. Ontdek vrijblijvend uw verzilvermogelijkheden. 

Een camper kopen van voorwaarde voor slechts 130 euro per maand

Een camper geeft u het ultieme gevoel van vrijheid. U kiest een bestemming, boekt een staplek en de vakantie kan beginnen. Het nadeel is de vaak forse aanschafprijs. 

Voor 40.000 euro heeft nu een goed onderhouden tweedehands camper. Gelukkig kunt u dit ook financieren vanuit de overwaarde. Naast de aanschafprijs maakt u dan de volgende financieringskosten: 

●    Kosten hypotheek: €3.000,-
●    Taxatierapport: €650,-
●    Notaris: €750,-

De totale benodigde hypotheek is €44.400,-. Omdat het een aflossingsvrij leningdeel is betaalt u enkel een vaste rente van 3,5%, wat neer komt op €129,50 per maand. 
Voor 130 euro per maand rijdt u dus al in een camper. Wilt u dit ook? Bereken hier vrijblijvend uw verzilvermogelijkheden.
 

Auteur 
  • Roel van Oirschot