Een hypotheek met hulp van familie

Getty Images

Met een familiehypotheek helpt een familielid bij de aankoop van een woning. De hypotheeksom wordt (deels) geleend bij een familielid, in plaats van bij de bank. Dit heeft zowel voor de lener als de uitlener voordelen.

De hypotheekrente van een familiehypotheek is vaak lager. De marge die een bank normaal gesproken vraagt, houdt de lener in eigen zak. Daarbij is de rente van een familiehypotheek fiscaal aftrekbaar wanneer aan onderstaande voorwaarden wordt voldaan:

  • De lening moet in 30 jaar en minimaal anuïtair worden afgelost.
  • Het afgesproken hypotheekrente moet marktconform zijn.
  • De voorwaarden van de lening moeten schriftelijk zijn vastgelegd.

De uitlener helpt een familielid met het vermogen dat normaal ligt te slapen op een spaarrekening, tegen een historisch lage spaarrente.

Voor een familiehypotheek wordt natuurlijk niet de hoofdprijs gevraagd, het levert toch meer rendement op als een spaarrekening. Een familiehypotheek is daarbij fiscaal voordelig wanneer maar een beperkt bedrag belastingvrij geschonken mag worden.

Soms kan de lener met een familiehypotheek net even meer lenen. Om de hypotheekmogelijkheden te vergroten moet een constructie worden afgesproken waarin de rente en aflossing worden terug geschonken. Een aantal geldverstrekkers is bereid dit  ‘financieringslast neutraal’ te behandelen waardoor meer geleend kan worden.

De adviespraktijk wijst uit dat de ABN AMRO Familiehypotheek de enige rechtstreekse aanbieder is waarbij een dergelijke constructie mogelijk is. Met tussenkomst van een hypotheekadviseur is dit mogelijk bij: Argenta, BLG, Delta Lloyd, Hypotrust, Obvion en Syntrus Achmea.

Meer lenen kan prettig zijn, maar het moet natuurlijk ook verantwoord zijn. Het is daarom aan te raden de hypotheeklast te laten doorrekenen door een hypotheekadviseur. Hij of zij zal u daarnaast helpen om de afspraken van de familiehypotheek juist op papier te zetten. Dit is erg belangrijk om onenigheid te voorkomen.