Ga slim om met je geld: geld lenen

Lucienne van der Geld: ‘Voorkom ruzie, zet afspraken op papier’

Lucienne van der Geld is docent Notarieel Recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en directeur van Netwerk Notarissen.
Veel ouders springen bij als hun kinderen financiële problemen hebben, maar dat leidt soms tot complicaties. “Bijvoorbeeld bij een echtscheiding”, zegt Van der Geld. “De ouders geven een lening. Dat kan een paar honderd euro zijn, een paar duizend euro of veel meer. Maar  zo’n lening leidt vaak tot ruzie in de familie na het overlijden van de ouders. De hoogte van het bedrag maakt niet eens zoveel uit. Het probleem is dat de afspraken vaak niet goed zijn vastgelegd. Het kind dat geleend heeft, zegt: ‘Dat was bedoeld als schenking.’ Of: ‘Ik heb het terugbetaald.’” Haar advies: “Leg het vast. Is het een lening, of een voorschot op de erfenis? Wat is de rente? Dat is ter bescherming van iedereen.”
 

Normale rente

Als ouders een groot bedrag lenen aan hun kinderen, is dat meestal bestemd voor een huis. “De kinderen mogen de rente aftrekken van de belasting, maar alleen als de lening aan de regels voldoet”, zegt Van der Geld. “Zorg er dus voor dat het net zo’n hypotheek is als bij de bank. Dat betekent dat je een normale rente moet afspreken en betalen en dat je maandelijks aflost. Ook moet je de lening melden bij de Belastingdienst.” Mensen lenen weleens te enthousiast geld uit aan hun kinderen, merkt Van der Geld. “Als je ouder wordt, krijg je vaak met lichamelijke beperkingen te maken. Als je dan ook financiële beperkingen hebt, lijkt me dat extra vervelend. Het is fijn als  je een taxi kunt nemen. Zodra je al je geld aan  je kinderen uitleent, ben je financieel niet meer onafhankelijk.” 
 

Rekenvoorbeeld

Een kind leent voor een huis €50.000 bij zijn ouders tegen 4 procent rente. Hij betaalt per jaar €2000 rente. Hij krijgt €600 belasting door renteaftrek terug. Hij lost per jaar €3920 af. De ouders schenken het kind jaarlijks de maximale vrijstelling van €5320 (zijnde 3920+2000­600). De lening kost het kind op deze manier niets. De ouders betalen echter wel vermogensrendementsheffing.
 
Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine juni 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!
Bron(nen):