Geen hypotheekrenteaftrek

Vraag van de week

Een vriendin van me vroeg me waarom zij geen hypotheekrenteaftrek krijgt terwijl ze toch een eigen huis heeft en een hypotheek op de woning. Weet u waarom?

Dat uw vriendin geen hypotheekrenteaftrek krijgt kan een aantal redenen hebben. In de eerste plaats kan de hypotheek niet voor de woning zijn aangegaan, maar voor consumptieve doeleinden, bijvoorbeeld een nieuwe auto of een grote reis. De rente van consumptieve leningen is niet aftrekbaar, ook niet als de woning het onderpand voor de lening is.

Een andere reden kan zijn dat uw vriendin niet de gehele overwaarde van de voormalige woning heeft gebruikt voor de aankoop van de nieuwe woning waardoor de hypotheek op de nieuwe woning geheel of gedeeltelijk een consumptief krediet is geworden.

Een derde reden kan zijn dat de hypotheekrente die uw vriendin betaalt minder is dan de waarde van het Eigen Woningforfait (EWF). In dat geval hoeft ze bij de aangifte inkomstenbelasting het EWF niet op te geven, maar kan ze ook de hypotheekrente niet aftrekken. Dat kan opgaan voor de gehele hypotheek, maar ook voor dat deel van de hypotheek dat bij de eerste twee redenen rest als aftrekbaar.

Vergelijk hypotheken op PlusOnline >>