Huizenmarkt explodeert, ouders onmisbaar bij hypotheek

De huizenprijs stijgt explosief. Huizenbezitters zien hun overwaarde flink stijgen én daarmee hun hypotheekmogelijkheden. Starters en jonge gezinnen hebben juist vaker hulp nodig bij de hypotheek.

Huizenmarkt breekt records

De huizenmarkt breekt record na record. Met een gemiddelde waarde van 288.000 euro waren huizen nog nooit zo duur als op dit moment. En de huizenprijs stijgt nog altijd verder: de eerste maanden van 2018 met 9,3% en ook in 2019 wordt een stijging verwacht.

 

Goed nieuws voor huizenbezitters. Zij zien hun overwaarde flink stijgen én daarmee hun hypotheekmogelijkheden. Zij kunnen deze overwaarde inzetten om een volgende woning te kopen, maar ook om de hypotheek te verhogen of de hypotheekrente te verlagen.

Starters en jonge gezinnen hebben het nakijken

De huizenprijs zit al sinds 2014 in de lift. Deze prijsstijging wordt gedreven door de lage hypotheekrente van dit moment. Dat de huizenprijs nu zo explosief stijgt, komt door een tekort aan koophuizen. Met name in de prijsklasse tot 250.000 euro.

 

Starters en jonge gezinnen zien in deze markt een eerste of volgende koophuis verder uit beeld raken. Ze moeten meer eigen geld inleggen om een woning te kopen. Gemiddeld 39.000 euro blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Aan het begin van de (woon)carrière zijn onvoldoende spaargeld en overwaarde opgebouwd.

Ouders en grootouders helpen met de hypotheek

Ouders en grootouders zijn meer dan voorheen onmisbaar bij de aankoop van een woning. In de afgelopen 5 jaar sprongen zij gemiddeld bij 65% aankopen bij, blijkt uit onderzoek van Q&A. Op de volgende manieren kunnen ouders en grootouders helpen met de hypotheek:

 

  1. Door garant te staan voor de hypotheek zijn geldverstrekkers eerder bereid de hypotheek te verstrekken.
  2. Ouders en grootouders mogen beperkt bedrag belastingvrij schenken voor woning en hypotheek. In 2018 tot € 100.800,-
  3. Het (klein)kind kan een deel van de hypotheek sluiten bij de (groot)ouders, in plaats van de bank. Met een familiehypotheek kan meer geleend worden, met een lagere maandlast en fiscaal voordeel. Bekijk een rekenvoorbeeld van de familiehypotheek.

Win-winsituatie, maar leg het goed vast

Door te helpen met de hypotheek vergroot u de kans van uw kind of kleinkind op de huizenmarkt. Wie het slim aanpakt kan zelfs een mooi rendement halen op het vermogen. Interessant bij de lage spaarrente van dit moment.

 

Zorg er wel voor dat de gekozen oplossing zorgvuldig wordt vastgelegd om eventuele discussies te voorkomen. Het is daarom aan te raden om advies in te winnen. Dit start met een vrijblijvende berekening van de mogelijkheden.