Huizenmarkt stabiel, maar omslag ligt op de loer

De coronacrisis heeft vooralsnog weinig effect op de huizenmarkt. Een omslag later dit jaar ligt op de loer. Hoe kunnen huizenbezitters hier op anticiperen, onder andere bij verhuisplannen en overwaarde?

Aantal huizenverkopen stabiel, aanbod stijgt

Na een aanvankelijke dip, zit het aantal verkopen weer op het niveau van voor de crisis. Dit meldt het NVM naar aanleiding van de meest recente verkoopcijfers. De makelaarsvereniging registreerde de afgelopen week zelfs het hoogste aantal huizenverkopen dit jaar.

Ook het huizenaanbod neemt toe, meldt Funda. Uit cijfers van de grootste huizensite van Nederland blijkt dat meer woningen te koop worden aangeboden dan voor de crisis. Huizenmarktexperts noemen een aantal redenen voor deze toename:

●    Huizenbezitters willen profiteren van de record huizenprijzen van dit moment.
●    Door de coronacrisis zijn woonwensen veranderd: meer ruimte, een (grotere) tuin en een ruimte om thuis te werken.
●    Een huis wordt snel verkocht door de hoge vraag. Gemiddeld binnen 29 dagen, aldus Funda.

Daarbij is een huis kopen nog altijd aantrekkelijk door de historisch lage hypotheekrente. Wie nu een huis koopt kan deze voordelig financieren. In plaats van op slot komt de huizenmarkt juist in beweging. Met name starters grijpen momenteel hun kans op de woningmarkt. Maar ook huizen boven 500.000 euro zijn in trek, blijkt uit cijfers van NVM.

Omslag voor huizenmarkt verwacht

Daar kan verandering in komen, zo waarschuwt de Nederlandsche Bank (DNB). De financiële toezichthouder voorziet een omslag voor de huizenmarkt in de tweede helft van dit jaar. Door oplopende werkloosheid en lagere inkomensgroei, kan het animo om te verhuizen dalen.

Voor 2020 verwacht de Nederlandsche Bank een stijging van de huizenprijs. Door een goed eerste half jaar komt de gemiddelde prijsstijging naar verwachting uit op 4,3%. De ramingen voor de de jaren daarna zijn somberder. De centrale bank houdt rekening met daling van de gemiddelde huizenprijs in 2021 en 2022 van respectievelijk 2,1% en 3,7%.

Dit is een lichte prijsdaling in vergelijking met de nasleep van de kredietcrisis. Toen namen de huizenprijzen in totaal met 20% af.

Zo kunnen huizenbezitters anticiperen en mogelijk een omslag

U kunt ervoor kiezen om verhuisplannen naar voren te halen. Nu heeft u de mogelijkheid om uw woning te verkopen op de piek van de huizenmarkt. En met een toenemend huizenaanbod is er ook meer te kiezen. 

Ook kan het interessant zijn om nu een deel van uw overwaarde te gelde te maken. Door de hoge huizenprijs zijn de mogelijkheden hiervoor optimaal. Ook zijn veel banken bereid om mee te werken, met producten speciaal voor 55-plussers met overwaarde. En door de lage hypotheekrente is de impact van een opname op uw maandlasten beperkt. 

Door de stijgende hypotheekrente wordt overwaarde opnemen duurder. Ook is het niet ondenkbaar dat banken de acceptatienormen aanscherpen als reactie op een verslechterde huizenmarkt. 

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Als hypotheekpartner van PlusOnline hebben we veel ervaring met het bieden van hypotheekoplossingen voor 55-plussers. Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden om uw overwaarde op te nemen.