PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Hypotheek aflossen met spaargeld voordelig?

Door de lage spaarrente is de hypotheek aflossen een populaire investering. Waar moet u opletten als u gaat aflossen en hoe zit het met de aflossingsvrije hypotheek?

Spaarrente historisch laag

De spaarrente is historisch laag. Bij de grootbanken krijgt u nog maar 0,1% rente voor uw spaargeld. Als u een deel daarvan tijdelijk vastlegt, bijvoorbeeld 3 jaar, is dit maximaal 1,35%.

Rekening houdend met de inflatie (algehele prijsstijging) en de vermogensrendementheffing, levert u  jaarlijks zelfs in op uw spaargeld.

Waar kunt u heen met uw spaargeld?

Veel consumenten zoeken daarom naar een alternatief voor hun spaargeld. Dit valt nog niet mee. De opties: beleggen (hoger risico), investeren (te ver van mijn bed) of uitgeven (waaraan?) zijn niet voor iedereen geschikt.

Hypotheek aflossen voordelig

Door de hypotheek af te lossen steekt u het spaargeld in eigen bezit en is het ook nog eens waardevast. Aflossen kan op twee manieren uw maandlast verlagen (uw rendement).

 • U betaalt over een lager bedrag hypotheekrente.
 • De hypotheeksom daalt in verhouding tot de woningwaarde, waardoor u in aanmerking komt voor rentekorting.
 • Naast lagere maandlasten kan aflossen uw hypotheekmogelijkheden vergroten, bijvoorbeeld bij oversluiten of verhuizen. Een nieuwe hypotheek is eerder passend onder de strenger wordende hypotheeknormen.

  Aflossen soms noodzakelijk bij aflossingsvrije hypotheek

  In Nederland hebben 1,1 miljoen huizenbezitters een geheel of gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek. Zij kunnen in de problemen komen als ze op het einde van de looptijd de hypotheek opnieuw moeten financieren. Door aflossen kunt u betalingsproblemen in de toekomst voorkomen.

  Aflossen niet altijd voordelig

 • U betaalt een boeterente als u meer dan het boetevrije deel (vaak 10% of 20%) aflost.
 • Door aflossen daalt het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek.
 • Bij een (bank)spaarhypotheek is het mogelijk voordeliger om spaargeld in te leggen. (lees meer over de spaarhypotheek afkopen of aflossen)
 • Verhuist u met overwaarde, dan bent u verplicht dit te investeren in de nieuwe woning (bijleenregeling).
 •  

  Nog enkele tips voordat u gaat aflossen

 • Spaargeld dat u in de hypotheek stopt, kunt u niet eenvoudig weer ‘contant maken’. Stem aflossen dus af op uw spaardoelen en houd altijd spaargeld achter de hand voor onverwachte uitgaven.
 • Doe uw aflossing voor 1 januari. Dit is de peildatum voor de vermogensrendementsheffing.
 • Op het einde van de rentevastperiode mag u boetevrij aflossen. Het kan dus interessant zijn om even te wachten en aflossen te combineren met oversluiten.
 • Tip: Laat een hypotheekadviseur vrijblijvend uw hypotheekmogelijkheden berekenen.