Hypotheek aflossen met spaargeld voordelig?

Door de lage spaarrente is de hypotheek aflossen een populaire investering. Waar moet u opletten als u gaat aflossen en hoe zit het met de aflossingsvrije hypotheek?

Spaarrente historisch laag

De spaarrente is historisch laag. Bij de grootbanken krijgt u nog maar 0,1% rente voor uw spaargeld. Als u een deel daarvan tijdelijk vastlegt, bijvoorbeeld 3 jaar, is dit maximaal 1,35%.

Rekening houdend met de inflatie (algehele prijsstijging) en de vermogensrendementheffing, levert u  jaarlijks zelfs in op uw spaargeld.

Waar kunt u heen met uw spaargeld?

Veel consumenten zoeken daarom naar een alternatief voor hun spaargeld. Dit valt nog niet mee. De opties: beleggen (hoger risico), investeren (te ver van mijn bed) of uitgeven (waaraan?) zijn niet voor iedereen geschikt.

Hypotheek aflossen voordelig

Door de hypotheek af te lossen steekt u het spaargeld in eigen bezit en is het ook nog eens waardevast. Aflossen kan op twee manieren uw maandlast verlagen (uw rendement).

  • U betaalt over een lager bedrag hypotheekrente.
  • De hypotheeksom daalt in verhouding tot de woningwaarde, waardoor u in aanmerking komt voor rentekorting.

Naast lagere maandlasten kan aflossen uw hypotheekmogelijkheden vergroten, bijvoorbeeld bij oversluiten of verhuizen. Een nieuwe hypotheek is eerder passend onder de strenger wordende hypotheeknormen.

Aflossen soms noodzakelijk bij aflossingsvrije hypotheek

In Nederland hebben 1,1 miljoen huizenbezitters een geheel of gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek. Zij kunnen in de problemen komen als ze op het einde van de looptijd de hypotheek opnieuw moeten financieren. Door aflossen kunt u betalingsproblemen in de toekomst voorkomen.

Aflossen niet altijd voordelig

 

Nog enkele tips voordat u gaat aflossen

  • Spaargeld dat u in de hypotheek stopt, kunt u niet eenvoudig weer ‘contant maken’. Stem aflossen dus af op uw spaardoelen en houd altijd spaargeld achter de hand voor onverwachte uitgaven.
  • Doe uw aflossing voor 1 januari. Dit is de peildatum voor de vermogensrendementsheffing.
  • Op het einde van de rentevastperiode mag u boetevrij aflossen. Het kan dus interessant zijn om even te wachten en aflossen te combineren met oversluiten.

Tip: Laat een hypotheekadviseur vrijblijvend uw hypotheekmogelijkheden berekenen.