Hypotheek voor zelfstandigen nu nog moeilijker

Getty Images

Sparck, een Nederlandse verstrekker van bijzondere en risicovolle hypotheken, stopt met uitbrengen van nieuwe offertes.

Sparck verstrekte sinds 2006 hypotheken aan mensen die er elders moeilijk een kunnen krijgen, zoals kleine zelfstandigen en personen met een slecht kredietverleden of een wisselend inkomen. Het bedrijf had ongeveer 1300 klanten.

De reden dat Sparck stopt, is dat het er niet in slaagde een pakket van ongeveer 210 miljoen euro aan hypotheken door te verkopen aan een derde partij. Een kandidaat trok zich op het laatste moment terug. Hierdoor kan Sparck geen nieuwe hypotheken meer financieren.

Door de kredietcrisis zijn grote banken huiverig geworden om de hypotheken van bedrijven als Sparck over te nemen. Hypotheekverstrekker GMAC, dat ook in de bijzondere hypotheken zat, hield er eerder dit jaar om vergelijkbare redenen mee op.

Nu Sparck stopt, wordt het voor de groep die het bediende mensen nog moeilijker om ene hypotheek te krijgen. De grote reguliere hypotheekverstrekkers zijn ook strenger geworden geworden bij de acceptatie van klanten. Het enige Nederlanders bedrijf dat nog in risicovolle en bijzondere hypotheken doet is nu ELQ Hypotheken.

Sparck heeft niet de illusie snel alsnog een financierder te vinden, zegt voorlicher Sandor van Doorn. De belangrijkste financierder, de Amerikaanse Citibank, weigert ook met meer geld over de brug te komen. Sparck gaat op zoek naar andere mogelijkheden om toch bijzondere hypotheken te kunnen blijven aanbieden. Een overname sluit het bedrijf niet uit.

Auteur