PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Kan ik een tientje van u lenen?

We lenen elkaar massaal geld uit, maar in terugbetalen zijn we minder goed. Driekwart van de Nederlanders schiet anderen regelmatig geld voor en 83 procent heeft nu een geleend bedrag van 20 euro bij iemand uitstaan.

Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Geld lenen gebeurt vaak bij boodschappen, gezamenlijke cadeaus en iemand uit de brand helpen. Na het uitlenen duurt het meestal een week voordat de schuld is terugbetaald. 61 procent van de respondenten is weleens vergeten geld terug te betalen, jongeren (75 procent) vaker dan ouderen (50 procent).

Herinnering

Meer dan een op de drie vindt het lastig om een ander eraan te herinneren dat hij geld heeft geleend. Een op de drie mensen raakt geïrriteerd als het geld niet wordt terugbetaald en voor een op de zes mensen kan het reden zijn een vriendschap te beëindigen. Maar, geleend geld hoeft niet altijd terug te komen. Twee op de drie mensen laten een voorgeschoten bedrag af en toe zitten.

Bron: ABN Amro