Minder hypotheek bij gelijkblijvend inkomen in 2020

Huishoudens waarvan het inkomen gelijk blijft, kunnen in 2020 minder hypotheek krijgen. Lees wat volgend jaar nog meer wijzigt en bereken uw maximale hypotheek.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert de overheid jaarlijks hoeveel van het inkomen gebruikt mag worden voor de hypotheek. Dit moet voorkomen dat huishoudens door hoge woonlasten te weinig geld overhouden voor andere uitgaven.

Volgend jaar minder hypotheek bij gelijkblijvend inkomen

Het Nibud houdt volgend jaar onder andere rekening met een stijging van de  consumentenprijzen en de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek. De Budgetvoorlichter heeft daarom geadviseerd om de maximale hypotheek te verlagen.

●    Bij een gelijkblijvend inkomen kan volgend jaar € 2.500,- tot € 10.000,- minder geleend worden voor aankoop, verhogen of oversluiten.
●    Voor inkomens tot € 40.000,- wordt een uitzondering gemaakt. Voor deze huishoudens blijft de maximale hypotheek gelijk of stijgt deze licht, maximaal met € 5000,-.

Bereken hier uw maximale hypotheek voor dit jaar én 2020. Kunt u volgend jaar meer of minder hypotheek krijgen?

Bij een loonstijging stijgt de maximale hypotheek wel

Het Nibud verwacht dat het gemiddelde loon van werkenden volgend jaar met 2,5% stijgt. Rekening houdend met deze loonstijging, kunnen huishoudens in 2020 wel meer lenen. De maximale hypotheek stijgt dan tussen € 5000,- en € 10.000,- ten opzichte van dit jaar.

Tweeverdieners profiteren in 2020 extra bij een loonstijging. Zij mogen, voor de berekening van de maximale hypotheek, 80% van het laagste inkomen optellen bij het hoogste inkomen. Dit jaar is dat 70%. Zij kunnen hierdoor soms tot € 17.500,- meer lenen.

Maximale hypotheek voor AOW-gerechtigden blijft gelijk

Voor AOW-gerechtigde huishoudens geldt dat de maximale hypotheek in 2020 niet of nauwelijks wijzigt, ten opzichte van dit jaar. AOW-gerechtigden kunnen op basis van hun inkomen meer hypotheek krijgen dan werkenden. Het Nibud houdt er onder andere rekening mee dat AOW-gerechtigden een lager belastingtarief hebben en geen pensioenpremie meer betalen.

In onze online berekening van de maximale hypotheek kunt aangeven dat u AOW-gerechtigd bent, voor een uitkomst op maat.

Meer lenen voor een energiezuinig huis

In 2020 blijft het mogelijk om meer te lenen voor een energiezuinig huis. Wie energiebesparende maatregelen neemt, kan maximaal 106% van de woningwaarde aan hypotheek krijgen. Dit in plaats van de gebruikelijke 100%. Ook mag bij de vaststelling van de financieringslast € 9000,- tot € 25.000,- buiten beschouwing worden gelaten, afhankelijk van hoe energiezuinig het huis is.

Wilt u nog dit najaar profiteren van de lage rentestand of heeft u een andere hypotheekwens? Wij hebben veel ervaring met het regelen van hypotheken voor ouderen. Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden voor aankoop, oversluiten of verzilveren.