Minder hypotheek door ‘gratis’ smartphone

Een ‘gratis’ smartphone bij uw telefoonabonnement? In 2017 wordt dit een lening. Dat heeft flinke gevolgen, onder andere voor uw hypotheek.

‘Gratis’ smartphone heel normaal

Een telefoonabonnement met ‘gratis’ smartphone is in Nederland heel normaal. Nu zal het voor velen geen verrassing zijn dat de kosten voor de smartphone bij het maandelijkse abonnementsgeld zijn inbegrepen. U betaalt uw nieuwe telefoon dus gespreid.

Gezien de prijs van de nieuwste iPhone of Samsung Galaxy, kan deze gespreide betaling voor sommige consumenten een uitkomst zijn.

Telefoon bij abonnement duurkoop?

We zijn de ‘gratis’ telefoon echter zo normaal gaan vinden, dat we niet exact meer weten hoe duur zo’n toestel in werkelijkheid is. Zo kan het voorkomen dat een telefoon bij een abonnement fors duurder is dan een los toestel (met daarbij een Sim Only abonnement).

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) eist daarom dat aanbieders voortaan de kosten voor de telefoon en het abonnement apart vermelden in reclames en op websites. Daarnaast moet vooraf duidelijk zijn wat de totale kosten voor de hele looptijd van het abonnement zijn.

Op deze manier kunt u beter vergelijken of een smartphone abonnement bij u past of dat u goedkoper uit bent met een sim only abonnement met een los toestel.

Telefoonabonnement wordt lening

Vanaf 1 mei 2017 gaat de AFM nog een stapje verder. Een abonnement inclusief telefoon wordt dan als een lening aangemerkt. Dit betekent niet alleen dat bij reclames wordt vermeld ‘geld lenen, kost geld’, telefoon-leningen vanaf € 250,- worden vanaf die datum ook gemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Nu is een BKR-notering niet het einde van de wereld. U heeft mogelijk al één of meer registraties, bijvoorbeeld voor een roodstandfaciliteit of credit card. Zolang u netjes elke maand betaalt, blijft het mogelijk om een hypotheek te sluiten of geld te lenen met een consumptief krediet.

Minder hypotheek door telefoonlening

Wel kan een telefoonlening gevolgen hebben voor hoeveel u kunt lenen. Bij de berekening van uw maximale hypotheek of krediet wordt rekening gehouden met uw verplichtingen. Vanaf 1 mei is een telefoonlening één van die verplichtingen.

Dat een smartphone abonnement flinke gevolgen kan hebben voor een hypotheek, blijkt uit een berekening van FX.nl. Met een inkomen van € 35.000,- en een lening van € 25,- per maand kun je € 7000,- minder hypotheek krijgen. Bij een abonnement van € 60,- per maand is dit zelfs € 16.800,- minder hypotheek.

Het zou toch jammer zijn dat de aankoop van een woning of het oversluiten van een hypotheek net niet mogelijk zijn door een smartphone abonnement.