Minder ruimte voor maatwerk bij hypotheek 57-plussers

Getty Images

De hypotheekverstrekking aan senioren staat onder druk. Steeds meer geldverstrekkers beperken de mogelijkheden voor maatwerk. Terwijl dit vaak de reddingsboei is voor 57-plussers die willen verhuizen, overwaarde opnemen of oversluiten.
AFM vraagt om striktere regels bij maatwerk.

Hypotheekaanbieders ontvingen recent een brief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarin vraagt de toezichthouder om striktere regels bij maatwerk in afwijkende klantsituaties, om zo overcreditering zo voorkomen.

De brief van de AFM heeft voor een terugtrekkende beweging bij hypotheekaanbieders gezorgd. Een aantal van hen heeft inmiddels het acceptatiebeleid aangescherpt, maar er zijn er ook die hebben aangegeven (tijdelijk) te stoppen met het bieden van maatwerk voor hypotheken. 

We verwachten dat de komende tijd meer aanbieders volgen. Dat zou jammer zijn, want de ‘maatwerk hypotheek’ biedt nu een oplossing voor groepen die soms lastig aan een hypotheek komen, zoals senioren.

Wat is een maatwerk hypotheek? 

Geldverstrekkers zijn bereid om in individuele situaties van de standaard hypotheeknormen af te wijken en toch een (hogere) hypotheek te geven. Hiervoor is wel een goede onderbouwing nodig. 

Voor een maatwerk hypotheek moet een motivatie worden geschreven. Daarnaast wordt met een berekening en ondersteund door documenten, aangetoond dat de hypotheek verantwoord is. Dit is doorgaans werk voor een hypotheekadviseur.

In de volgende situaties kan maatwerk een oplossing bieden:

●    De hypotheek aflossingsvrij maken voor lagere maandlasten.
●    Overwaarde verzilveren voor een consumptieve uitgave.
●    Het financieren van een restschuld.
●    In de woning blijven wonen na een echtscheiding.
●    De werkelijke lastentoets bij 57-plussers.
●    Goedkoper wonen bij zuivere oversluiting.
●    Dubbele woonlasten overbruggen bij tijdelijk 2 woningen.
●    Verhuizen naar een goedkopere woning.

Is één van bovenstaande situaties op u van toepassing, dan is het aan te raden om u tijdig te laten informeren over uw hypotheekmogelijkheden. Als hypotheekpartner van PlusOnline hebben we veel ervaring met het bieden van oplossingen voor 57-plussers. Ontdek vrijblijvend wat mogelijk is in uw situatie.

Om concreet te maken hoeveel een hypotheek met en zonder maatwerk scheelt, hebben we een rekenvoorbeeld gemaakt.

Rekenvoorbeeld: 

Stel, u woont in een koopwoning met een waarde van €500.000,- en een annuïtaire hypotheek van €200.000,-. Gezamenlijk heeft u een pensioeninkomen van €40.000,- per jaar. 

Door de inflatie is alles veel duurder geworden en houdt u maandelijks minder geld over. Dit is een flinke tegenvaller. Nu u beiden met pensioen bent, zou u graag wat luxer leven en vaker op vakantie gaan. Ook zou u nog graag de woning verduurzamen.

Daarom besluit u om €50.000,- op te nemen. Gezien de overwaarde moet dit lukken. De hypotheekadviseur heeft helaas geen goed nieuws. Met een rente van 4,07% kan u met uw inkomen slechts €196.000,- lenen, terwijl u een hypotheek van €250.000,- nodig heeft. 

Gelukkig heeft de adviseur een idee, de hypotheek kan aflossingsvrij gemaakt worden. Hierdoor dalen de maandlasten van €963,- naar €848,- per maand. Daarnaast bespaart u door het verduurzamen van de woning ook nog eens €125,- per maand. 

De adviseur dient een ‘maatwerkformulier’ in en gaat in gesprek met de bank. Hij geeft hierbij aan dat de maandlasten totaal met €240 per maand dalen, waardoor de financiering verantwoord is. Onder deze voorwaarde wil de bank u de hypotheek toch verstrekken. 

Wilt u ook geld uit stenen halen? Dan is dit hét moment om in actie te komen. Ontdek vrijblijvend de mogelijkheden om uw overwaarde te gebruiken. 

Auteur 
  • Roel van Oirschot