Nieuwe hypotheek-oplossingen op latere leeftijd

Getty Images

Het opnemen van overwaarde of verhuizen naar een goedkopere woning; op latere leeftijd is dit soms niet mogelijk. Met 2 nieuwe hypotheken wordt een oplossing geboden.

Wie op latere leeftijd ‘iets’ wil doen met de hypotheek, krijgt vaak nee te horen van de bank. De mogelijkheden zijn namelijk beperkt als de hypotheek opnieuw wordt getoetst op het inkomen na pensioen.

Dit is sneller aan de orde dan u denkt. Geldverstrekkers beginnen al 10 jaar voor de pensioendatum rekening te houden met een lager inkomen. Hierdoor kan op dit moment een huizenbezitter van 57 en 3 maanden, al beperkt worden in zijn of haar hypotheekmogelijkheden.

Dit is extra pijnlijk als daarbij sprake is van geen of een lage hypotheek (laag risico) en een hoge woningwaarde (veel vermogen). De volgende situaties illustreren dit:

  • Ouderen kunnen letterlijk ‘steenrijk’ zijn. Er is vermogen opgebouwd met de woning, maar tegelijkertijd is er geen geld om dromen te verwezenlijken (wereldreis, schenken aan kinderen).
  • Op latere leeftijd verhuizen naar een kleinere woning is soms niet mogelijk op basis van het (pensioen)inkomen. Zelfs als dit betekent dat de maandlasten zouden dalen.

[ITEMADVERTORIAL]

Recent zijn 2 nieuwe hypotheekproducten geïntroduceerd die een oplossing bieden in bovenstaande situaties:

  • Overwaarde opnemen: de ‘verzilver-hypotheek’ is terug. Hiermee is het mogelijk om een deel van de overwaarde contant te maken, zonder dat dit op het (pensioen)inkomen wordt getoetst.
  • Kleiner gaan wonen: als u aantoonbaar goedkoper gaat wonen, wordt een deel van de hypotheek getoetst op de werkelijke last. Hierdoor kan meer geleend worden.

Wat ons betreft is dit een goede stap richting meer maatwerk voor een hypotheek op latere leeftijd.

We informeren u graag over de mogelijkheden in uw situatie. Vul hiervoor het aanvraagformulier in.