Ouderen betalen te veel hypotheekrente

Woningbezitters met een aflossingsvrije hypotheek betalen meer hypotheekrente dan bezitters van een annuïteitenhypotheek. Vooral ouderen hebben daar last van.

Risico-opslag

De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft na een inventarisatie geconcludeerd, dat veel ouderen te veel hypotheekrente betalen. Dit komt doordat banken hen voor een aflossingsvrije hypotheek een risico-opslag laten betalen, ook als er meer dan voldoende overwaarde in de woning aanwezig is.

Het gaat dan om aflossingsvrije hypotheken die minder bedragen dan de helft van de waarde van de woning. De risico-opslag kan oplopen tot 0,3 procent. Voor een woning van €400.000 met een hypotheek van €200.000 is dat bruto €50 extra hypotheeklast per maand.

VEH: 'onterecht'

Volgens de VEH is er voor de risico-opslag geen enkele grond. Mocht er een betalingsachterstand zijn, dan krijgt de bank bij executieverkoop zijn geld door de grote overwaarde altijd terug. De VEH denkt dan ook dat het voornamelijk gebruikt wordt voor extra rendement van de banken.

De VEH merkt ook dat banken hun klanten met een aflossingsvrije hypotheek stimuleren om de hypotheek af te lossen of om te zetten in een annuïteitenhypotheek. Vooral als de hypotheek minder dan de helft van de woningwaarde bedraagt, is dat niet zinvol of zelfs af te raden, aldus de VEH.

Oproep

In Nederland hebben volgens het CBS huiseigenaren van 60 jaar of ouder een gemiddelde woningwaarde van €300.000 en een hypotheek van gemiddeld €137.000. Bij verkoop is er dus voldoende overwaarde in de woning aanwezig. Ouderen betalen door de risico-opslag ruim €400 bruto te veel aan hypotheekrente. De VEH roept de banken op te stoppen met de onnodige risico-opslag.

Bron: VEH

1 Reactie

Door W. van der Meijde (niet gecontroleerd) op di, 22-3-2016 - 14:52

Geprobeerd om de hypotheek aan te laten passen, maar de bank (DSB in faillissement) weigert dit. We moeten wachten tot de rentewijziging zich aandient.