Overwaarde verzilveren bij dalende huizenprijzen: slim of niet?

Huizenprijzen
Getty Images

Al enkele maanden dalen de huizenprijzen, maar de gemiddelde overwaarde van huizenbezitters is nog relatief hoog. Is het slim om nu je overwaarde te verzilveren?

Omslag woningmarkt zet door in 2023

De huizenprijzen zijn voor het tweede kwartaal op rij gedaald. De makelaarsvereniging NVM meldt dat koopwoningen het afgelopen kwartaal gemiddeld 3,7% goedkoper zijn geworden, ten opzichte van het kwartaal daarvoor

De omslag van de woningmarkt zet naar verwachting door in 2023. De prijsdaling is het gevolg van de gestegen hypotheekrente en andere woonlasten. Daarnaast staan er weer meer woningen te koop en wordt er minder vaak boven de vraagprijs geboden.

Geen reden tot paniek

Dat de huizenprijzen dalen is geen reden tot paniek. Door de prijsstijging van de afgelopen jaren, hebben huizenbezitters flink wat overwaarde opgebouwd. De online taxateur Calcasa becijferde eind vorig jaar dat de gemiddelde overwaarde in Nederland €175.000 is.

Daarbij zeggen gemiddelden niets over iemands persoonlijke situatie. Wie ouder is en al lang in de woning woont, heeft vaak meer overwaarde dan een jonger persoon. Ook de locatie en type woning speelt een rol in de prijsontwikkeling.

Een relatief nieuwe factor is het energielabel. Een duurzame woning wordt sneller en voor een betere prijs verkocht. Dit maakt het interessant om nu de woning (verder) te verduurzamen en zo de prijsdaling te dempen. Daarnaast profiteer je van lagere maandlasten en meer comfort. 

Wil jij je woning (verder) verduurzamen? Ontdek jouw mogelijkheden met overwaarde.

Nú is juist het moment om overwaarde verzilveren

Heb je overwaarde dan is het interessant om deze juist nu te verzilveren. Met de woningwaarde op een piek, is je financiële ruimte namelijk optimaal. Daarnaast zien we dat geldverstrekkers strenger worden door de verslechterde economische vooruitzichten, bijvoorbeeld door consumptieve besteding bij overwaarde te beperken.

Nu zijn de acceptatiecriteria nog relatief ruim te noemen. Er zijn verschillende manieren om jouw overwaarde te verzilveren.

Een verzilverhypotheek is gericht op 55+’ers met een flinke overwaarde, die maandelijks hun inkomen willen aanvullen en/ of een grote aankoop willen doen. Omdat je dit leningdeel niet aflost en de rente wordt opgeteld bij de hypotheeksom, heb je geen extra maandlasten. Dit betekent wel dat je hypotheekschuld stapsgewijs toeneemt.

Besteed jouw overwaarde zoals jij dat wilt. Als hypotheekpartner van PlusOnline hebben we veel ervaring met het bieden van oplossingen voor 55+’ers. Bereken vrijblijvend de mogelijkheden om jouw overwaarde te verzilveren.