Rabobank, ABN AMRO en ING verhogen de hypotheekrente

Getty Images

Vrijwel alle geldverstrekkers hebben deze week de hypotheekrente verhoogd. Daarmee lijkt het tij te keren voor de extreem lage rentestand. Profiteer nog snel.

Vrijwel alle geldverstrekkers verhogen de hypotheekrente

Vandaag verhoogt ABN AMRO de hypotheekrente. Daarmee volgt de bank onder andere marktleider Rabobank en ING die ook deze week hun tarieven verhogen.

Vrijwel alle geldverstrekkers in Nederland hebben nu één of meerdere renteverhogingen doorgevoerd. Daarmee lijkt het tij te keren voor de extreem lage rentestand die we sinds deze zomer hebben.

De graadmeter voor de hypotheekrente zit al maanden in de lift. Dit komt door de hoge inflatie en het voornemen van centrale banken om stimuleringsmaatregelen af te bouwen. Hierdoor is het voor geldverstrekkers duurder geworden om geld uit te lenen.

Einde lage hypotheekrente in zicht

Toch bleef het aantal renteverhogingen lang beperkt. Geldverstrekkers verhogen liever niet als eerste de hypotheekrente met het oog op de concurrentie. In plaats daarvan leverde ze de afgelopen maanden aan marge in. Dit kun je niet oneindig volhouden.

Zodra de eerste geldverstrekkers de hypotheekrente verhogen, zie je dat de anderen snel volgen. Door bovengenoemde marktontwikkelingen, verwachten we dat de hypotheekrente vanaf nu stapsgewijs verder stijgt.

Daar komt bij dat geldverstrekkers zich van de Nederlandsche Bank (DNB) financieel moeten versterken. Dit vanwege de snel stijgende huizenprijzen en relatief hoge hypotheken in Nederland. Per 1 januari 2022 krijgen zij daarom hogere buffervereisten, welke ook invloed hebben op de rente.

Profiteer nog snel van de lage hypotheekrente

De afgelopen maanden sloot een record aantal huizenbezitters hun hypotheek over. Met name senioren kiezen voor de zekerheid van een vaste lage rente en verbeterde voorwaarden. De marktonderzoekers van HDN signaleren nog 2 trends bij oversluiters:

● Bij de oversluiters op latere leeftijd, kiest een meerderheid voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek.

● Oversluiten wordt vaker gecombineerd met het opnemen van een stuk overwaarde.

Is dit voor u hét moment om de hypotheek over te sluiten? Bereken vrijblijvend of oversluiten voor u voordelig is.

Auteur 
  • Roel van Oirschot