Steeds minder doorlopend krediet

Banken bieden steeds minder flexibele doorlopende kredieten aan. Persoonlijke leningen gericht op specifieke groepen komen daarvoor in de plaats. De financiële sector volgt hiermee de oproep van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om niet meer en niet langer geld uit te lenen dan noodzakelijk is.

Dit constateert MoneyView in het Special Item Consumptief Krediet. Het aanbod aan doorlopende kredieten daalt al enkele jaren en sinds 2018 is daar een versnelling in gekomen. In 2009 waren er 44 doorlopende kredieten en 26 persoonlijke leningen op de markt. Nu zijn dat er respectievelijk 11 en 41. Persoonlijke leningen hebben een vaste looptijd, rente en aflossingsschema.

Bij doorlopende kredieten is de einddatum flexibel, de rente variabel en kunnen afgeloste bedragen weer worden opgenomen. De Vereniging Financieringsondernemingen Nederland (VFN) heeft begin vorig jaar de gedragscode aangepast. De looptijd van een doorlopend krediet mag bij VFN-leden nog maar maximaal vijftien jaar bedragen. Nieuwe aanbieders van leningen bieden alleen persoonlijke leningen aan en geen doorlopende kredieten.

Bron: MoneyView