Strengere inkomenseisen voor hypotheek

De inkomenseisen voor een hypotheek zullen volgend jaar strenger zijn. Huiseigenaren die een hypotheek afsluiten kunnen daardoor minder lenen. Zo kan iemand met een inkomen van vijftigduizend euro bij een gelijkblijvende rentestand van 3,5% volgend jaar ongeveer vijftienduizend euro minder lenen.

Dit blijkt uit berekeningen van het Nibud. Een koper met een inkomen van dertigduizend euro kan bijna tienduizend euro minder lenen en bij een jaarinkomen van zeventigduizend wordt de maximale hypotheek bijna dertigduizend euro lager. Bij een gelijkblijvende rente van 5% zijn de verschillen veel kleiner.

Dalende rente

Het Nibud heeft ook de gevolgen van een dalende rente berekend. In dat geval stijgt het maximaal te lenen bedrag. Wie dertigduizend euro verdient kan volgend jaar, bij een rente van 3,25%, ruim tweeduizend euro meer lenen dan dit jaar bij een rente van 4,25%. Bij een lagere rente is immers in principe een hogere maximaal leenbedrag verantwoord. Aan de andere kant kan er bij een lagere rente minder hypotheekrente worden afgetrokken.

Een hypotheek afsluiten tegen de laagste rente? Vergelijk hier en sluit direct af!