Vier manieren om uw hypotheekrente te verlagen

Wilt u nog snel profiteren van de lage hypotheekrente van dit moment? We noemen vier manieren om uw hypotheekrente te verlagen.

De hypotheekrente is historisch laag. Niet alleen starters op de woningmarkt kunnen hiervan profiteren. Ook met een bestaande hypotheek kunt u uw maandlasten verlagen.

Een nieuwe woning kopen

Bent u toe aan een nieuwe stap in uw leven? Dan is dit hét moment om uw nieuwe droomhuis te zoeken. U kunt de nieuwe woning voordelig financieren. Daarnaast koopt u (nog altijd) in een opgaande huizenmarkt.

Uw hypotheek oversluiten

Bij oversluiten kiest u een nieuwe hypotheek met een lagere hypotheekrente. Daarmee lost u uw huidige hypotheek in 1 keer af. Als u de oversluitkosten (boeterente en afsluitkosten) heeft terugverdiend gaat u besparen

Omdat u een nieuwe hypotheek afsluit, kunt u deze helemaal opnieuw samenstellen. De besparing is hierdoor het grootst. U kunt kiezen:

  • voor de goedkoopste aanbieder in de markt, bijvoorbeeld 1 van de nieuwe prijsvechters.
  • om uw aflossingsvrije hypotheek te behouden (bij een hypotheek van voor 2013).
  • om uw aflosvorm aan te passen. Geldverstrekkers belonen aflossen vaak met een lagere hypotheekrente.
  • U kunt Nationale Hypotheek Garantie toevoegen of juist weghalen van uw hypotheek
  • Kies voor een nieuwe rentevastperiode.

Is oversluiten voor u voordelig? Laat vrijblijvend een berekening maken.

Huidige hypotheek aanpassen

Kiest u ervoor om bij uw huidige geldverstrekker te blijven, dan zijn de mogelijkheden om de hypotheekrente te verlagen beperkt. U kunt dan enkel de aflosvorm en de rentevastperiode aanpassen.

Wel bieden meer banken rentemiddeling aan. U middelt dan uw huidige hypotheekrente met het tarief in de markt. Deze lagere hypotheekrente legt u vervolgens voor de resterende periode vast. In dit nieuwe tarief zit ook de boeterente voor de gemiste inkomsten van de geldverstrekker verrekend.

Hypotheek aflossen

Uw hypotheekrente wordt mede bepaald door hoogte van de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde. Door de hypotheek met eigen middelen af te lossen, kunt u in een lagere risicoklasse komen met een lagere hypotheekrente. Let op: niet alle geldverstrekkers passen automatisch de hypotheekrente aan bij aflossen.