Wat weet het BKR van mij?

Voor €4,95 weet u alles

Getty Images

In 'Tiel' staan de wanbetalers geregistreerd. Maar dat niet alleen. Iedereen met een lening is er bekend.

De afkorting BKR heeft voor veel mensen een negatieve klank. Zij leven in de veronderstelling dat het een slecht teken is als je bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd staat. Dat is een misverstand.
Nagenoeg iedereen staat in het register vermeld. Bijna iedere lening die verstrekt wordt staat erin. Maar ook mensen die nog nooit een krediet hebben afgesloten zijn tot hun verbazing bekend bij het BKR. Het zijn niet alleen persoonlijke leningen en doorlopende kredieten, die erin staan. Het BKR registreert ook uw creditcard, uw vaste klantenkaart van een warenhuis, uw gespreide betaling en de mogelijkheid om rood te staan op uw bankrekening. En als klap op de vuurpijl staat zelfs het abonnement voor uw mobiele telefoon erin.

Kortom: bijna niemand is onbekend bij het BKR, en dat hoeft geen probleem te zijn. De registratie geeft kredietverstrekkers inzicht in uw verplichtingen. Deze BKR-toets moeten ze doen, dat is wettelijk verplicht. Bij het beoordelen van een aanvraag wordt met uw bestaande verplichtingen rekening gehouden, zodat u zichzelf niet te diep in de schulden kunt steken. En zo beschermen de kredietverstrekkers zichzelf natuurlijk tegen mogelijke wanbetalers.

Wel heeft het nare gevolgen als u een BKR-codering achter uw naam heeft staan. Zo’n code wordt aangebracht als er betalingsproblemen zijn. Dat is een signaal andere kredietverstrekkers, dat eigenlijk zegt: ‘oppassen met deze persoon’. Een codering heeft dan ook meestal tot gevolg dat u daarmee geen nieuwe kredieten meer kunt krijgen. Ook geen hypotheek, waardoor het kopen van een woning onmogelijk wordt.
Een BKR-codering bent u niet zomaar weer kwijt, maar deze voorbeeldbrief kan daarbij wel helpen.  Als de problemen voorbij zijn en het krediet is afgelost, blijft de codering nog vijf jaar lang zichtbaar bij een BKR-toets. Protesteren tegen de codering heeft zelden zin. Welk verhaal er ook achter de betalingsproblemen schuilt, ze zullen de codering niet gemakkelijk weghalen. Bezwaar maakt eigenlijk alleen een kans, als de organisatie die uw codering heeft aangemeld zich niet aan de procedure heeft gehouden.

Bent u benieuwd welke gegevens er van u bekend zijn bij het BKR? U kunt inzage vragen in uw eigen registratie. Daarvoor gaat u met uw legitimatiebewijs naar een bankkantoor. Daar vult u een formuliertje in, en tegen betaling van € 4,95 stuurt het BKR u een uitgebreide uitdraai van uw gegevens. Meer informatie kunt u vinden op de website van het Bureau Krediet Registratie.

Auteur