Tips: voorkom brand in uw woning

Getty Images

Elk jaar ontstaat er bij ruim 100.000 woningen brand. Mensen op hogere leeftijd lopen drie keer zoveel kans om te overlijden bij een vuurzee. Zonder adequate brandpreventie kan een kleine vuurhaard zo maar veranderen in een uitslaande brand. Tips om brand te voorkomen!

Vuur verspreidt zich razendsnel. Zelfs als de brandweer snel ter plaatse is om de brand te blussen, kan de schade enorm zijn. Het beste is natuurlijk om brand te voorkomen, maar veel mensen weten niet hoe ze om moeten gaan met brandbeveiliging. Daarom hebben we een aantal tips op een rij gezet.

Tips om brand te voorkomen

- Installeer een rookmelder. Deze waarschuwt op tijd bij brand in een woning.

-  Haal de stekker uit het stopcontact als de batterij/accu van uw apparaat vol is. Laad liever niet op terwijl u slaapt.

- Trek ook bij onweer de stekker uit uw tv, computer en audioapparatuur.

- Teveel apparaten aansluiten op één stekkerdoos kan tevens zorgen voor brand door kortsluiting.

- Laat nooit apparaten op stand-by staan. Zet apparatuur altijd uit als u gaat slapen of het huis verlaat. Zo kunnen ze niet doorbranden, en bovendien bespaart u energie.

- Oude, kapotte apparaten die nog wel op stroom aangesloten zijn kunnen kortsluiting veroorzaken. Trek altijd de stekker eruit als u een apparaat niet meer gebruik.

- Steek geen sigaret op als u in bed ligt. Mocht u onbedoeld in slaap vallen, dan kan een smeulende sigaret hele nare gevolgen hebben.

- Zorg voor tweejaarlijks onderhoud van uw cv-ketel. Zonder cv-ketel onderhoud kan uw cv-ketel minder goed werken. Zo kan er schadelijk koolmonoxide vrijkomen zonder dat u dit merkt.

- Schoonmaken met spiritus en wasbenzine? Wees voorzichting, deze zijn licht ontvlambaar! Zorg er altijd voor dat er voldoende frisse lucht is. En rook niet tijdens het gebruik van snel ontvlambare middelen.

- Plaats kaarsen of wierrook-stokjes nooit in de buurt van brandbaar materiaal. Denk aan gordijnen of tafelkleden.
    
- Blijf in de keuken als u kookt. Gaat u toch weg en brand het gas nog, plaats dan een kookwekker   

- Vlam in de pan? Niet blussen met water! Sluit hem af met een deksel of gooi er een blusdeken overheen. Draai het gas of de kookplaat direct uit.

- Reinig het filter van uw afzuigkap regelmatig. Zo blijven er geen brandbare vetresten in plakken.   

Wat als er toch brand uitbreekt?

Geen paniek. Bij brand heeft u gemiddeld 3 minuten om uw huis uit te vluchten. Mocht het zover komen, doe dan het volgende:

Blijf kalm! Waarschuw uw eventuele huisgenoten. Houd de ramen gesloten en sluit de deuren achter u. Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de grond. Bent u eenmaal buiten, bel dan onmiddellijk alarmnummer 112 voor hulp van brandweer en politie.

Stel een vluchtplan samen

Het is verstandig om een vluchtplan klaar te hebben, gewoon voor het geval dat. En daarna moet u dat plan ook even testen, om te zien of het allemaal wel werkt en of u geen obstakels tegenkomt.

1. Test de rookmelder uit. Onthou hoe de sirene van de rookmelder klinkt.
2. Doe uw ogen dicht om de situatie na te bootsen. Brand kan rook veroorzaken, waardoor u bij weinig kunt zien.
3. Volgt de eerder genoemde stappen, dus waarschuw huisgenoten, open geen ramen en blijf dicht bij de grond.
4. Loop rustig via de veilige route naar buiten. Zorg dat er geen slingerende spullen op de vluchtroute zijn waardoor u zou kunnen struikelen.
5. Sluit elke deur die u passeert achter u, zodat u de rook en brand achter u laat.
6. Evalueer wat goed ging, wat mogelijk problemen kan opleveren bij een echte noodsituatie en pas het plan aan. Test opnieuw totdat u tevreden bent!

Bron: Feenstra

Auteur