Zo voorkomt u pijnlijke voeten

7 tips op een rij

Uw voeten krijgen het hele jaar door veel te verduren. In de winter schiet de verzorging er nog wel eens bij in en in de zomer worden ze aan van alles blootgesteld. Aangezien we nogal wat van onze voeten verwachten, wordt u door zere voeten snel beperkt. Gelukkig kunt u veel pijntjes voorkomen.

1. Kies goede schoenen

Slecht zittend schoeisel is funest voor uw voeten. Het kan eelt veroorzaken, maar ook ontsierende knobbels of hamertenen. Als een paar schoenen niet lekker zit in de winkel, koop ze dan niet. Hoe leuk u ze ook vindt. Een schoen loopt u niet uit, wel wordt het bovenleer tijdens gebruik soepeler waardoor de schoen zich aanpast aan de voet.

U kunt schoenen het beste ’s middags kopen, want uw voeten kunnen in de loop van de dag dikker worden. Zorg dat de tenen vrij kunnen bewegen en let erop dat er geen stiksels, naden of versieringen van de schoenen lopen over pijnlijke plekken op uw voet. Deze worden namelijk niet soepeler en kunnen voor irritatie zorgen.

2. Bepaal je voettype

Weet u eigenlijk wat voor voettype u heeft? Een snel testje kan uitsluitsel geven. Ga met natte voeten op een papier staan en bestudeer de voetafdruk. Bij een normale voetafdruk maakt de middenvoet geen contact met de grond. Alleen de buitenrand van de middenvoet, de voorvoet en de hiel zijn zichtbaar.

Als de hele middenvoet geen contact heeft met de grond, dan spreken we van een holvoet. Als u hele voet zichtbaar is in de afdruk heeft u juist platvoeten. Houd bij de keuze van schoenen rekening met het voettype. Anders is de kans op problemen en pijntjes groot. Een podotherapeut kan ook helpen.

3. Voor elke activiteit een schoen

Wandelt u regelmatig? Kies dan voor goede wandelschoenen. En ga zeker niet hardlopen op gympjes. Bij bewegen is het belangrijk dat u sportschoenen draagt. Doet u vaker dan drie keer per week dezelfde sport? Koop dan schoenen die gemaakt zijn voor die sport. Fietsschoenen hebben bijvoorbeeld dikkere zolen, waardoor u heel wat klachten en pijntjes kunt voorkomen. Bij bepaalde werkzaamheden zijn veiligheidsschoenen ook belangrijk.

4. Kijk uit met hakken

De ideale hakhoogte verschilt per persoon, maar voor gezonde voeten is het 1 tot 3 centimeter. Vrouwen die bijna altijd hakken dragen, zullen meer moeite hebben met plattere schoenen en omgekeerd. U leert tenslotte lopen op de schoenen die u meestal draagt.

Hakken kunnen wel voor problemen zorgen. Doordat het lichaamsgewicht grotendeels op de voorvoet wordt geconcentreerd, vergroot langdurig op hoge hakken lopen de kans op hallux valgus, teenkramp, hamertenen, blaren, likdoorns, een doorgezakte voorvoet en rugklachten. Hoe hoger de hak, des te groter de druk op de voorvoet. Dit geldt ook voor de oppervlakte van de hak. Naaldhakken geven de meeste druk.

Wilt u toch graag hakken dragen? Kies dan bij voorkeur een lage hak en draag ze niet iedere dag. Zeker op dagen dat u veel moet lopen, kunt u beter voor plattere schoenen kiezen.

5. Niet te lang op slippers

Hoge hakken zijn slecht voor uw voeten, maar ook te platte schoenen geven weinig steun. Zeker als u last heeft van platvoeten kunnen slippers grote problemen geven zoals hielpijn, peestontsteking of stressfracturen. Draag slippers dan ook niet langer dan twee uur en zeker niet als u gaat wandelen of sporten.

Slippers geven weinig bescherming, demping of ondersteuning. Wel zijn ze heel geschikt om uw voeten te beschermen tegen de ‘gevaren’ in zwembaden, kleedkamers en het hete strand.

6. Let op je gewicht

Extra gewicht kan leiden tot pijn in uw spieren, voetboog of hiel. Daarbij kan overgewicht de structuur in de voet veranderen en heeft u eerder last van gezwollen voeten of enkels. Een gezond gewicht is dus ook voor de voeten belangrijk.

7. Wees lief voor je voeten

Een goede voetverzorging is natuurlijk ook cruciaal. Was uw voeten regelmatig, spoel eventuele zeepresten goed weg en droog de voeten af. Zeker tussen de tenen. Ook uw voeten hebben behoefte aan een crème om uitdroging te voorkomen.

Teennagels moet u goed recht afknippen om ingegroeide teennagels te voorkomen. Als de nagels snel splijten of afbrokkelen knip dan met kleine knipjes of gebruik een vijl. Eelt of likdoorns kun je beter niet zelf wegsnijden. Peuter er ook niet aan. Overmatig eelt mag u wel verwijderen met een voetvijl of puimsteen.

Kijk uit met het lopen op blote voeten: u loopt zo een wondje op. En ga bij pijnklachten altijd naar de dokter. Als u te lang wacht verergeren de meeste klachten.