Honderdduizenden moeten toeslagen terugbetalen

Zonder dat te beseffen hebben honderdduizenden mensen in 2006 teveel zorg- of huurtoeslag ontvangen. Omdat dit deels de schuld van de Belastingdienst is, wordt er een regeling getroffen. Zij mogen dat geld over een periode van twee jaar terugbetalen, zonder rente.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën maakte gisteren een tussenstand bekend: 55.000 mensen moeten huurtoeslag terugbetalen, nadat 250.000 van de miljoen gevallen bekeken zijn. Een groep van 15.000 mensen heeft zelfs meer dan 1000 euro teveel gekregen. Daar tegenover staat een groep van 42.500 mensen die juist een nabetaling mogen verwachten. Van de zorgtoeslag, in 2006 aan 5 miljoen Nederlanders toegekend, zijn nog geen officiële cijfers bekend. Eind 2007 moet iedereen weten of en hoeveel hij iets moet terugbetalen.

De naheffingen worden uitgedeeld aan personen die na afloop van 2006 achteraf bezien toch geen recht op hun toeslag hadden. De toeslag die in 2006 werd uitbetaald was slechts voorlopig en gebaseerd op een voorspelling van iemands inkomen over dat jaar. De aanvrager werd geacht die voorspelling zelf te doen, maar een groep mensen zat daar fout mee.

Belastingdienst verwerkte wijzigingen niet

In veel andere gevallen is de Belastingdienst echter schuldig. Mensen die op tijd meldden dat zij geen recht meer hadden op toeslag, kregen toch doorbetaald. Zelfs meldingen van overlijden werden door de Belastingdienst maandenlang niet verwerkt.

Iedereen die een naheffing heeft gekregen, mag 24 maanden doen over de terugbetaling. Het oprekken van de termijn wordt onderzocht. Wie aannemelijk kan maken dat zijn naheffing de fout van de Belastingdienst, hoeft in die periode bovendien geen rente te betalen, zei staatssecretaris De Jager vandaag tegen de Tweede Kamer. De rente over de periode tussen de voorlopige toekenning en de naheffing zou sowieso al worden kwijtgescholden.

De huurtoeslag kwam in 2006 in de plaats van de huursubsidie. De zorgtoeslag is onderdeel van het nieuwe ziektekostenstelsel en is bedoeld als compensatie voor lage inkomens.