Kaas, een echt Hollands uitje

Getty Images

Niet alleen Nederlanders zijn dol op de Hollandse kaas, ook toeristen uit alle windstreken komen naar ons land om te proeven van de kaastradities. Dit zijn de leukste kaasuitjes in Nederland.

Jonge Kaas in Museum Gouda

Gouda is al sinds jaar en dag een echte kaasstad. Museum Gouda besteedt daarom dit jaar extra aandacht aan de jaarlijks terugkerende kaasmarkt en dan met name aan de kaasmeisjes en -jongens, die hier werken. De expositie Jonge Kaas is een prachtige serie portretten – gemaakt door de Goudse fotografe Sandra Zeilstra – die samen met een historische foto van Bob de Wit Sr. in de stadsmaquettezaal van het museum te zien zijn.

Naar de kaasmarkt

In vijf steden is de kaasmarkt een jaarlijks terugkerend verschijnsel: Alkmaar, Edam, Gouda, Hoorn en Woerden. In Alkmaar, Edam en Hoorn is de kaasmarkt een reconstructie van de kaasmarkten die vroeger in deze steden plaatsvonden, maar in Gouda en Woerden wordt nog echt kaas verhandeld tussen boeren en groothandelaren. Een bezoek aan een kaasmarkt is een leuke en leerzame bezigheid om kennis te maken met de tradities rond het maken van kaas en andere boerenproducten.

Het Kaasmuseum

Een bezoek aan het Kaasmuseum is dé manier om in aanraking te komen met een van de populairste etenswaren van Nederland: de Hollandse Kaas. Met een prachtige locatie – het Waaggebouw aan het plein waar ook de Kaasmarkt plaatsvindt – en een historische collectie van gereedschappen en schilderen ontdekt u hoe de kaas, de bereidingswijze en de handel ervan door de eeuwen heen veranderd zijn.

Zelf kaas maken

Een plak kaas op de boterham, voor de meeste Nederlanders hoort het erbij. Nog leuker wordt het als je die kaas dan ook nog zelf gemaakt hebt. Verschillende boeren en landwinkels in het hele land bieden workshops kaasmaken aan. Tip: combineer het met een andere activiteit op een boerderij, zoals koeknuffelen of een kaasproeverij.

Getty Images

Geiten- en schapenkaas op Texel

Geiten- en schapenkazen behoren tot de Texelse specialiteiten. Op boerderij Wezenspyk in Den Burg kun je zien hoe deze ambachtelijke kazen worden gemaakt. Combineer het met een bezoekje aan het Schapenmuseum, een proeverij en een wandeling over het landschapspad en je hebt een heerlijk landelijk dagje uit!

De eerste graskaas

Elke eerste zaterdag van juni vindt de Graskaasdag plaats in Woerden. Op deze dag wordt de start van het boerenkaasseizoen ingeluid met de verkoop van de eerste graskazen. Naast de kaasmarkt vinden er deze dag ook allerlei andere leuke activiteiten plaats in de stad.

Cheese Experience

In het Kaaspakhuis aan de Emmakade in Woerden maak je kennis met de bijzondere wereld van kaas. Leer hoe de kaas van tegenwoordig gemaakt wordt, wat hierbij komt kijken en hoe handelaren de kaas opslaan.

Lees ook dit artikel uit Plus Magazine over een fietsroute langs de kaassteden Gouda en Woerden.

Auteur 
  • Herman Keizer