5 hypotheektips voor het einde van dit jaar

We sluiten het jaar af met een nog altijd zeer lage hypotheekrente, record huizenprijzen en (op de valreep) een nieuwe regeerakkoord. Wilt u 2022 starten met lage maandlasten of meer financiële ruimte creëren? Dan is dit een goed moment om uw hypotheek onder de loep te nemen. Deze 5 meest gelezen hypotheektips helpen u hierbij.

1. Nog snel profiteren van de lage hypotheekrente

In 2021 profiteerde 55-plussers massaal van de lage hypotheekrente. Deze bereikte in de zomer het voorlopig laagste punt. Sinds oktober is de hypotheekrente aan een voorzichtige stijging begonnen. De verwachting is dat deze rentestijging in 2022 doorzet.

Lees hoe u nog snel kunt profiteren van de lage hypotheekrente,

2. Uw overwaarde te gebruiken

Dit jaar maakten veel huizenbezitters gebruik van hun overwaarde. Voor een investering in de eigen woning, de aankoop van een tweede huis, een schenking aan een familielid of als aanvulling op het pensioen. 

Door de huizenprijsstijging en lage hypotheekrente is dit nog altijd interessant. Dit zijn 6 manieren waarop u overwaarde kunt gebruiken. 

3. Meer financiële ruimte met een aflossingsvrije hypotheek

Daarnaast zagen we een herwaardering van de aflossingsvrije hypotheek. Bij gepensioneerden is dit inmiddels de meest gekozen hypotheekvorm. Met de lage maandlasten van aflossingsvrije hypotheek kunt u meer financiële ruimte creëren. 

Lees meer over de mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek.

4. Meer mogelijk met een seniorenhypotheek

Waar de een lagere maandlasten wilt, wil de ander extra geld opnemen om dromen na te jagen. Toch komen veel 57-plussers erachter dat het inkomen bij pensionering lager is dan verwacht. 

Gelukkig kijken banken en geldverstrekkers verder dan de reguliere normen. Omdat er geen inkomen zo zeker is als het pensioeninkomen, zijn zij bereidt om de financiële mogelijkheden voor 57-plussers te verruimen. 

Lees wat mogelijk is met de werkelijke lastentoets.

5. Belastingvrij schenken nu het nog kan

Dit jaar kon u 105.302 euro belastingvrij schenken voor een huis. Het nieuwe kabinet Rutte IV wil deze schenkingsvrijstelling flink versoberen. In het coalitieakkoord staat dat de zogenoemde jubelton per 2024 wordt geschrapt.

Het kan interessant zijn om de komende jaren nog een belastingvrije schenking te doen. Dit kan aan personen tot 40 jaar, uit eigen middelen of overwaarde. De persoon die de schenking ontvangt moet deze in binnen 3 jaar tijd besteden aan de woning of hypotheek.

Wilt u 2022 starten met lage maandlasten of meer financiële ruimte? Ontdek uw mogelijkheden:
 
●    Bereken vrijblijvend of oversluiten voordelig is
●    Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde
●   Sluit een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af