Compensatie tweedehands sjoemeldiesel

Diesel
Getty Images

Volkswagen is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van vijftienhonderd euro aan een consument die een tweedehands sjoemeldiesel kocht. Het is voor het eerst dat er een schadevergoeding wordt toegekend aan een koper van een tweedehands auto in Nederland. Volkswagen Group Diesel Efficieny Stichting (VGDES) en de Consumentenbond hadden de rechtszaak aangespannen.

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat als zij een auto kopen, die geen verboden onderdelen zoals manipulatiesoftware bevat, aldus de rechter. Ook niet als het gaat om een tweedehands gekochte auto.

VGDES en de Consumentenbond voeren vier procedures tegen VW vanwege de misleidende verkoop van dieselauto's met verboden sjoemelsoftware. In maart en april veroordeelden de rechtbanken in Haarlem en Groningen Volkswagen al tot het uitbetalen van een schadevergoeding aan twee consumenten van elke drieduizend euro voor nieuwe gekochte diesels met manipulatiesoftware. In september komt de vierde zaak voor de rechtbank in De Bosch.

Het doel van VGDES en de Consumentenbond is om VW te bewegen tot een gesprek over een compensatieregeling voor alle Nederlandse gedupeerden.

Automobilisten die in de periode 2009-2016 een diesel van Volkswagen, Audi, Skoda of Seat reden en schadevergoeding willen claimen, kunnen zich aanmelden bij Consumentenbond Claimservice.

Bron: Claimservice


 

Auteur