Eind vorig jaar getrouwd, allebei een eigen woning, en deel van het jaar fiscaal partner

Vrouw met bankbiljetten in de hand controleert status van haar hypotheek
Getty Images

Ik ben afgelopen jaar een geregistreerd partnerschap aangegaan. Daarvoor hadden we allebei een eigen woning. Ik snap de consequentie dat als je hele jaar fiscaal partner bent - zoals u in uw antwoord op een eerdere vraag op PlusOnline - aangeeft, dat dan een van de woningen slechts het hoofdverblijf kan zijn. Echter: wat gebeurt er als je het afgelopen jaar bent getrouwd? Geldt dan in het eerste jaar niet dat je slechts een deel van het jaar fiscaal partner bent, en dus tot dat moment nog ieder een eigen hoofdverblijf kan hebben?

Aanleiding van deze vraag was dit artikel: Getrouwd maar allebei een eigen woning; wie geeft wat op voor de inkomstenbelasting? >>

Als je in een jaar bent getrouwd ben je in principe in de voorhuwelijkse periode geen fiscaal partners en vanaf het moment van getrouwd zijn automatisch wel. Je kunt er echter voor kiezen om het hele jaar als fiscale partners aangemerkt te worden, maar dit hoeft dus niet.

Als je er dus niet voor kiest om het hele jaar als fiscale partners aangemerkt te worden, heb je in de voorhuwelijkse periode dus allebei een eigen woning (box 1) en gaat vanaf het moment van het huwelijk mijn verhaal op, zoals in het door u genoemde artikel in PlusOnline beschreven (een hoofdverblijf box 1 overeenkomstig jullie keuze).

N.B. Apart aangifte doen, maakt het doen van aangifte wel wat complexer, maar het is dus wel mogelijk. U mag dan geen inkomsten en aftrekposten verdelen. U vermeldt in uw aangifte alleen de inkomsten en aftrekposten van uzelf. U moet daarom als fiscale partners wel overleggen hoe u de aangifte invult. 

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft daarna een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds 2015 is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich vooral bezig met alle juridische, fiscale en financiële aspecten die zien op de voorbereiding en de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.

Auteur