Einde extreem lage hypotheekrente in zicht

Het aantal renteverhogingen neemt toe. Daarmee lijkt het einde van de extreem lage hypotheekrente in zicht. Is dit hét moment om uw hypotheek over te sluiten?

Graadmeter voor de hypotheekrente loopt op

De inflatie is al maanden hoog. Ook loopt de rente op de kapitaalmarkten al enkele weken op. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 20 jaar vast.

Tot voor kort was het effect hiervan op de hypotheekrente beperkt. Dit komt omdat centrale banken de rentes drukken om de economie te stimuleren. Ook zijn geldverstrekkers in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld, waardoor ze genoegen nemen met kleinere marges.

Hypotheekleningen worden duurder

De hoge inflatie dwingt centrale banken om de coronasteun te heroverwegen. Zowel de Fed in de Verenigde Staten als de Europese Centrale Bank willen later dit jaar minder obligaties gaan opkopen.

Beleggers speculeren nu al dat straks minder geld in de economie gepompt wordt. Hierdoor loopt de kapitaalmarktrente naar verwachting verder op en wordt het voor geldverstrekkers duurder om geld uit te lenen. Hoe lang houden ze dit nog vol zonder de rente te verhogen?

Het aantal renteverhogingen neemt toe

In augustus zagen we bijna uitsluitend renteverlagingen voorbij komen. De laatste weken verhogen steeds meer geldverstrekkers de rente en is het aantal verhogingen en verlagingen in evenwicht.

We verwachten dat de renteverhogingen de komende maanden de overhand gaan krijgen. Daarmee lijkt het einde van de extreem lage hypotheekrente in zicht.

Hét moment om de hypotheek over te sluiten

Als u de huidige bodemrente wilt vastleggen, dan is dit het moment om de hypotheek over te sluiten. U bent dan lange tijd verzekerd van lage maandlasten. Nu oversluiten heeft meer voordelen:

  • Bij deze lage rentestand weegt de besparing vaker op tegen de kosten.
  • De oversluitkosten kunt u eventueel meefinancieren in de hypotheek.
  • Oversluiten naar een (nieuwe) aflossingsvrije hypotheek blijft mogelijk.
  • Combineer oversluiten met het opnemen van een deel overwaarde.
  • Ruime toetsing op basis van de werkelijke hypotheeklast voor 55-plussers.

Kortom, wilt u profiteren van de extreem lage hypotheekrente? Bereken hier of oversluiten voor u voordelig is.