Ga slim om met je geld: overwaarde verzilveren

Marja Elsinga: ‘Aflossingsvrije hypotheek is een optie’

Marja Elsinga is hoogleraar Woningbeleid en Woningmarkt aan de Technische Universiteit Delft.

Het vermogen van veel 50-plussers zit in stenen. Wat doe je als je dat geld nodig hebt? “De mogelijkheden zijn beperkt. Kijk uit voor riskante constructies. De eenvoudigste manier om geld uit je huis te halen, is verhuizen”, stelt Elsinga. “Je verkoopt je woning en verhuist naar een goedkopere ­woning. Of je gaat huren.” Veel mensen zijn gehecht aan hun huis en willen niet verhuizen. Hoe kunnen zij de waarde van hun huis verzilveren? “Misschien met een aflossingsvrije hypotheek”, zegt ­Elsinga. “Niet aflossen betekent dat je geen hypotheekrenteaftrek hebt. Dat vinden sommige mensen een nadeel. Maar is het erg? De rente is laag.”
In de praktijk krijgen veel ouderen geen hypotheek, omdat hun inkomen te laag is. “Banken stellen strenge eisen. Dat verbaast mij. Stel dat je huis €250.000 waard is en je wilt een hypotheek van €25.000 voor een verbouwing of om je inkomen aan te vullen. Dan is er bij een verhuizing of over­lijden een kleine hypotheek. Die gaat van de waarde van het huis af. Dat zou toch geen probleem moeten zijn. Maar ik hoor vaak dat het moeilijk is om een hypotheek te krijgen.”

Geen goede deal

Er zijn ook sale-and-leaseback­constructies. Ouderen verkopen hun huis aan een bedrijf en huren het terug. “Dat raad ik niet aan”, zegt Elsinga. “Je ontvangt dan 80 procent van de waarde van je ­woning en je gaat een hoge huur betalen. Kun je die huur ook betalen als je heel oud wordt en het geld op is? Ik vind dit geen goede deal.” Bovendien blijft er niets overvoor de kinderen. “Bespreek dit met je kinderen”, adviseert Elsinga. “Hoe erg is het als zij niets erven? Of kunnen zij je financieel steunen en wel erven?”

Rekenvoorbeeld

Een stel heeft een huis dat €200.000 waard is. De hypotheek is €100.000. Dat kost hun maandelijks €220. Ze kiezen voor sale-and-leaseback. Ze krijgen 80 procent van de waarde van hun huis: €160.000. Na aflossing van de hypotheek plus kosten houden ze €57.000 over. Maar voortaan betalen ze wel maandelijks €870 huur.

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine juni 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Bron(nen):