Geld lenen voor funderingsherstel

Woningeigenaren kunnen sinds 23 oktober geld lenen bij het Fonds Duurzaam Funderingsherstel om urgent funderingsherstel te financieren. Zo'n lening is alleen mogelijk in gemeenten en provincies die meedoen aan het fonds. Het fonds wordt beheerd door SVn.

Binnen 15 jaar kampen 35.000 woningen in Nederland met funderingsproblemen. Oorzaken zijn bodemdaling, klimaatverandering en veranderende grondwaterstanden. Op langere termijn bestaat bij ruim 400.000 woningen het risico dat de eigenaar te maken krijgt met funderingsprobleem. Woningeigenaren kunnen hiervoor een Funderingslening afsluiten. Dit kan alleen voor woningen in gemeenten en provincies die zijn aangesloten bij het fonds. Op dit moment zijn dat Zaanstad en Rotterdam. SVn is in gesprek met een aantal kandidaatgemeenten en -provincies.

Het fonds is 100 miljoen groot. De verwachting is dat het fonds ongeveer tweeduizend leningen kan verstrekken. Het fonds verstrekt alleen de Funderingslening als iedereen in het bouwblok meedoet aan funderingsherstel. Huiseigenaren die een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben, krijgen ook voor de funderingslening een NHG.

Bron: www.nhg.nl/Over-NHG/Nieuws/Actueel-detail/ArtMID/833/ArticleID/143/Fonds-funderingsherstelfonds.nl, www.svn.nl/nieuwsdetail/2017/10/23/fonds-duurzaam-funderingsherstel-van-start