Hypotheek oversluiten? Voor veel 55-plussers is nu hét moment

Voor veel 55-plussers is dit hét moment om de hypotheek over te sluiten. Lees waarom deze huizenbezitters juist nu de stap naar een lagere hypotheekrente zetten.

Recordaantal oversluitingen van de hypotheek

Vorig jaar sloot een recordaantal gepensioneerden de hypotheek over. Met name vanaf oktober, toen de hypotheekrente het laagste punt in de historie bereikte, steeg het aantal oversluitingen explosief.

Momenteel zorgt het Coronavirus voor onzekerheid bij beleggers en centrale banken, met als gevolg nog lagere rentes. Zo daalde de populaire hypotheekrente 20 jaar vast sinds het begin van het jaar met 0,12%, uitgaande van het laagste tarief.

Ook nu sluiten opnieuw veel senioren de hypotheek over. Dit blijkt onder andere uit cijfers van de Hypotheker, vandaag in het AD. Het hypotheekkantoor kreeg in februari 33% meer aanvragen van 55 plussers dan in dezelfde maand vorig jaar.

Waarom sluiten veel 55-plussers juist nu de hypotheek over?

Door de lage hypotheekrente is oversluiten vaker voordelig. Het rentevoordeel weegt dan op tegen de kosten, inclusief boeterente. Voor 55-plussers geldt dat ze vaak ruimte in de hypotheek hebben om de oversluitkosten mee te financieren. Huizenbezitters van wie de rentevastperiode dit jaar afloopt zitten in een mooie positie. Zij mogen boetevrij de hypotheek oversluiten.

Ook wordt oversluiten vaak gecombineerd met een verhoging van de hypotheek. Slim, want zo maakt u maar 1 keer kosten. Door de gestegen huizenprijs zijn de mogelijkheden om geld vrij te maken uit de woning gegroeid. De groep 55+ gebruikt de overwaarde vaak als aanvulling op het pensioen of voor een schenking aan de (klein)kinderen. De Hypotheker signaleert daarnaast een toename van huizenbezitters die een verbouwing of energiebesparende maatregelen financieren.

Tip: zit u binnenkort 10 jaar voor uw AOW-leeftijd? Kom dan nu in actie. U kunt dan namelijk de hypotheek oversluiten onder ruimere normen.

Profiteert u al optimaal van de lage rentestand? Als hypotheekpartner van PlusOnline heeft FX.nl veel ervaring met het bieden van hypotheekoplossingen voor 55-plussers. Bereken vrijblijvend of oversluiten voordelig is en wat uw mogelijkheden zijn >>