Hypotheek vanaf 57 jaar: meer mogelijk met de seniorenregeling

Getty Images

Gaat u binnen 10 jaar met pensioen of bent u misschien al met pensioen, dan is er nog altijd veel mogelijk met de hypotheek. Hoe kunt u optimaal gebruik maken van de mogelijkheden?

Al 10 jaar voor de AOW-leeftijd houden geldverstrekkers rekening met het (vaak lagere) pensioeninkomen, waardoor minder geleend kan worden.

Door een andere rekenmethode, die uitgaat van de werkelijke hypotheeklast (in plaats van een standaard annuïtaire toetsing), is gelukkig meer mogelijk. Dit wordt ook wel de seniorenregeling genoemd.

Wat zijn de voordelen voor 57-plussers:

  • Verhuizen blijft mogelijk, bijvoorbeeld wanneer u kleiner wilt gaan wonen en/of kiest voor een levensloopbestendige woning.
  • Woont u prettig in uw eigen woning? Dan kunt u deze verbouwen om geschikt te maken voor de toekomst.
  • Of kies voor verduurzamen. Dit is interessant door de hoge energieprijzen.
  • Sluit uw hypotheek over voor lagere maandlasten. Kies bijvoorbeeld voor een andere geldverstrekker en/of een (deels) aflossingsvrije hypotheek.
  • Gebruik uw overwaarde zoals u dat wenst. Of u nu uw inkomen wilt aanvullen, een grote aankoop doen of uw (klein)kind helpen; met een seniorenregeling is het mogelijk. U kunt er tevens voor kiezen om de maandelijkse rentelast uit uw overwaarde te betalen (opeethypotheek).

Door onze onafhankelijke positie kunnen we u alle geldverstrekkers aanbieden die de seniorenregeling hanteren.

Wacht niet te lang. Dit najaar loopt de hypotheekrente naar verwachting verder op. Ook heeft het NIBUD aan het kabinet geadviseerd om de leennormen in 2023 aan te scherpen, vanwege de dalende bestedingsruimte bij huishoudens.

Ontdek vrijblijvend uw mogelijkheden met de seniorenregeling >>