PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Hypotheekrente stijgt weer

De laatste maanden is aan de daling van de hypotheekrente een einde gekomen. Sinds oktober 2016 is de hypotheekrente op nieuw afgesloten contracten redelijk stabiel of zelfs licht toegenomen.

Dit meldt De Nederlandsche Bank. Voor een nieuw afgesloten hypotheek bedroeg de hypotheekrente in oktober 2016 gemiddeld 2,40 procent. In juni 2017 was dat gemiddeld 2,41 procent. Ook de hypotheekrente in andere eurolanden is sinds oktober 2016 licht gestegen. Er zijn wel verschillen tussen de eurolanden: in Finland is de hypotheekrente met 1,03 procent het laagst, in Ierland 3,22 procent het hoogst.

Langer vastzetten

Het blijkt dat huizenkopers de rente langer vastzetten. In de jaren 2012 tot en met 2015 kende de helft van de afgesloten hypotheken ene rentevaste periode van meer dan vijf jaar. In 2016 en 2017 is dat gemiddeld driekwart. Blijkbaar verwachten huishoudens dat de hypotheekrente gaat stijgen. De hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens bij Nederlandse banken bedroeg in juni 521 miljard euro.

Bron: www.dnb.nl