Klopt die hypotheekberekenaar?

Online hypotheekberekenaars geven niet altijd een goed beeld van de uiteindelijke hypotheeklast. Dat blijkt uit een onderzoek van Moneywise.

De vergelijker onderzocht 21 websites van banken en vergelijkingswebsites en stelde grote verschillen vast in de bruto en netto maandlasten: dat liep op tot €110 per maand. Jeroen Wolfsen van Moneywise: ,,De consument wordt hiermee volkomen op het verkeerde been gezet, omdat veel consument tegenwoordig beginnen op internet.” Wie daar als goedkoopste uit de bus komt, maakt meer kans uiteindelijk een hypotheek af te sluiten. Maar als die eerste online voorspelling later niet blijkt te kloppen, heb je daar als consument niet zoveel aan. 

Verschillen zijn te groot

Moneywise heeft de berekeningen vergeleken met uitkomsten in Findesk. Dat is een veelgebruikt softwareprogramma door financiele adviseurs.Een bruto maandlast berekenen kan eigenlijk niet misgaan. Het berekenen van rente en aflossing (de zogenaamde annuïteit) is een wiskundige berekening. Als de uitgangspunten voor elke berekening hetzelfde zijn, kan daar geen verschil in ontstaan bij de ene of de andere website.

Voor het berekenen van de netto maandlast gelden voor iedereen min of meer dezelfde fiscale spelregels. Er kunnen wel afwijkingen ontstaan door te rekenen met een iets lagere WOZ waarde of afrondingen.
 

Op basis van een standaard scenario (starters met een gezamenlijk inkomen van zo’n €70.000, een woning van €300.000 en een rente van 2,15% 10 jaar vast) blijkt de netto maandlast op de website van Vereniging Eigen Huis €72 lager te zijn en Florius weet met dezelfde uitgangspunten zelfs €110 lagere maandlast te presenteren. Volgens Moneywise zijn deze verschillen ‘te groot zijn om uit te leggen’

Bruto = belangrijk

Consumenten doen er goed aan vooral rekening te houden met de bruto maandlast. Deze bestaat uit rente en aflossing en zal in alle gevallen maandelijks aan de bank betaald moet worden. De bank houdt op geen enkele manier rekening met het belastingvoordeel en de lagere netto maandlast.
Toch is inzicht in de netto maandlast ook belangrijk voor de consument. Deze moet dan uiteraard wel correct zijn. Het valt op dat sommige partijen vooral schermen met de netto maandlast. Hoe lager deze is, des te groter is volgens Moneywise de kans is dat een consument deze partij kiest voor het regelen van een hypotheek.

Update, reactie Florius:

We hebben jullie signaal direct serieus genomen, de netto maandlastberekening tijdelijk uit de tool gehaald en de afwijking onderzocht. Tot onze spijt bleek er een fout in de berekeningstool te zitten. Het is goed te benadrukken dat de uitkomsten van de andere onderdelen van de tool, zoals maximale hypotheek en bruto maandlasten, wel een juiste schatting gaven (en geven). We hebben vandaag deze fout hersteld en de netto maandlastberekening weer beschikbaar gesteld voor iedereen.
We betreuren de onduidelijkheid die hier eventueel door is ontstaan. Klanten en andere geïnteresseerden mogen van ons verwachten dat de informatie en berekeningen op onze website correct zijn en dat een dergelijk tool gewoon werkt. Ook als het gaat om een schatting en ook al is het altijd belangrijk om je specifieke situatie met een adviseur te bespreken.

Graag delen we de juiste uitkomsten van de berekening op basis van jullie parameters.
Een stel: man (30) verdient 40.000 euro per jaar en vrouw (30) verdient 30.000 euro per jaar 


Aankoop eerste woning: 300.000 euro 


Rente 2,24% (10 jaar vast) 


Hypotheekvorm annuïteit 
WOZ waarde: 300.000 euro gelijk aan het bedrag voor de maximumhypotheek.
 


Maximale hypotheek:  351.464,30
 euro

Bruto kosten per maand: 1.341,67 euro


Netto kosten per maand: 1.137,60 euro