'Lange vaste hypotheekrente is een val'

Wilt u een huis kopen, dan zullen veel hypotheekadviseurs u aanraden een hypotheek met 20 of 30 jaar vaste rente af te sluiten. Maar dit is niet altijd een goed idee. Daarvoor waarschuwt Vereniging Eigen Huis (VEH).

Als u over een paar jaar wilt verhuizen van een huis met Nationale Hypotheek Garantie naar een duurder huis - zonder NHG - kunt u bij enkele hypotheekverstrekkers uw hypotheek (met lage rente) niet meeverhuizen en bent u gedwongen een nieuwe af te sluiten. Dan had u dus beter een kortere rentevaste periode kunnen hebben, want daarvan is de rente nog lager.

Klanten van ING, Allianz, bijBouwe en Hypotrust Goede Start lopen grote kans straks gedupeerd worden. "Door de stijgende huizenprijzen en de gedaalde maximumgrens van de NHG zal deze tegenvaller steeds meer starters treffen", zegt VEH. Hypotheekverstrekkers hebben verhuisregelingen, waardoor mensen hun hypotheek kunnen meenemen als ze verhuizen. Maar bij ING en bijBouwe vervalt de verhuisregeling als mensen naar een woning verhuizen die boven de NHG-grens uitkomt. En Allianz en Hypotrust Goede Start verstrekken enkel hypotheken met NHG. "Daardoor heeft een klant niets meer aan de verhuisregeling als die naar een duurdere woning boven de NHG-grens verhuist".

De VEH merkt op dat hypotheekverstrekkers vaak onduidelijk zijn over verhuisregelingen. "De uitleg van verhuisregelingen is vaak onvindbaar in de voorwaarden, in brochures, op de website van geldverstrekkers en zelfs in de adviessoftware die hypotheekadviseurs gebruiken."

Bron: NOS