Lening voor verbouwing minder interessant

Lening voor verbouwing
Getty Images

Het financieren van een verbouwing met een persoonlijke lening is vanwege de gestegen rente de laatste tijd minder interessant dan een financiering via de hypotheek.

Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Voor geldbedragen tot 23.000 euro is een persoonlijke lening vaak wel voordeliger dan het verhogen van de hypotheek. Bij hogere bedragen is het verhogen van de hypotheek meestal goedkoper.

Wie de hypotheek wil verhogen krijgt te maken met extra kosten. Vaak is er een taxatie nodig om de verwachte woningwaarde na de verbouwing vast te stellen. Ook moet vaak een akte gepasseerd worden bij de notaris. Dat kost al snel drieduizend euro. Bij een persoonlijke lening zijn die kosten er niet. Aan de andere kant is de hypotheek rente lager dan de rente op een persoonlijke lening.

In juni vorig jaar was de hypotheekrente relatief hoog, waardoor het bijna altijd aantrekkelijker was om een verbouwing met een persoonlijke lening te financieren. Doordat de laatste maanden de leenrentes flink gestegen zijn en de hypotheekrente stabiel bleven, is dat veranderd. Alleen voor leningen tot 23.000 euro is een persoonlijke lening nu voordeliger. Mochten de leenrentes blijven stijgen, dan gaat die grens verder omlaag.

Geld.nl heeft becijferd dat bij een lening van 35.000 euro en een looptijd van tien jaar het bijna duizend euro voordeliger is om de hypotheek te verhogen. Bij een lening van tienduizend euro is het verhogen van de hypotheek ruim negenhonderd euro duurder dan een persoonlijke lening.

Bron: Geld

Auteur