Leningen goedkoper, maar straks ook lastiger te krijgen

Geld lenen is weer iets goedkoper geworden. Freo scherpt de leenrente verder aan. Maar let op, in 2021 worden de regels voor een lening strenger.

Geld lenen weer iets goedkoper

Per 1 december verlaagt Freo de rentetarieven. De online kredietverstrekker pakt hiermee de koppositie bij de populaire kredietklasse 10.000 euro en 25.000 euro. De renteverlaging geldt alleen voor de persoonlijke lening.

Eerder al verlaagde Defam, Interbank en Findio de rente voor een persoonlijke lening. Deze meest eenvoudige leenvorm die je stapsgewijs aflost, is hierdoor goedkoper geworden. Hier kan iedereen van profiteren:

●    Sluit nu online een nieuwe lening tegen de nieuwe laagste rentes.
●    Heb je één of meer bestaande leningen, dan kan oversluiten voordeel bieden. Je oude lening wordt omgezet in een nieuwe én goedkopere lening.

Strenger regels voor leningen in 2021

Volgend jaar wordt de methode die kredietverstrekkers gebruiken om te bepalen hoeveel je kunt lenen strenger. Nu wordt de leencapaciteit voornamelijk bepaald door de woonlasten (huur/hypotheek) en eventueel alimentatieverplichtingen. 

Vanaf april 2021 bepalen ook de kosten voor kinderopvang en de auto het maximale leenbedrag. Daarnaast wordt rekening gehouden met uitgaven voor de eigen woning, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), onderhoudskosten, waterschapskosten en de opstalverzekering.

‘Zo wordt de kans kleiner dat mensen meer lenen dan verantwoord is’, aldus de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in de Telegraaf. Om overkreditering voor de invoering van de nieuwe rekenmethode te voorkomen, wordt vanaf 1 januari 2021 al gerekend met een opslag bij het vaststellen van de leennorm.