Maximale lening in 2020 omlaag

Stop op doorlopende kredieten

Voor 2020 zijn de leennormen flink aangescherpt. U kunt minder geld lenen met uw (AOW) inkomen. Daarnaast stoppen een aantal maatschappijen met doorlopende kredieten. We noemen 2 alternatieven.

Huishoudens kunnen minder geld lenen

Huishoudens kunnen in 2020 minder geld lenen voor bijvoorbeeld een auto of verbouwing. De Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN) heeft de leennormen flink aangescherpt. Daarmee wil de branchevereniging voorkomen dat huishoudens meer lenen dan verantwoord is.

In de nieuwe berekening van het maximale leenbedrag wordt rekening gehouden met hogere kosten voor levensonderhoud. Bij huizenbezitters wordt minder ruimte gelaten tussen de bruto en netto maandlast.

Bereken hier hoeveel u kunt lenen onder de nieuwe leennorm.

Stop op doorlopende kredieten

Deze aanscherping van de leennorm past in de lijn van zelfregulering van de branche. Eerder al legde de VFN de verstrekking van doorlopende kredieten aan banden. Een maximale looptijd van 15 jaar en opnamemogelijkheid tot maximaal 36 maanden moet voorkomen dat met een doorlopend krediet ‘oneindig’ geld opgenomen kan worden.

Een aantal kredietmaatschappijen gaat nog een stap verder en stopt helemaal met dit product. Bij ABN AMRO, BNP Paribas , Findio, Moneyou en Interbank kunt u geen nieuw doorlopend krediet meer afsluiten. Daarnaast stop Interbank vanaf 1 mei met de opnamemogelijkheid van bestaande doorlopende kredieten. We verwachten dat meer kredietmaatschappijen volgen.

Een geblokkeerd krediet is niet handig en onnodig duur. We hebben twee alternatieven voor u:
●    Wilt u gebruik blijven maken van extra bestedingsruimte, sluit dan uw lening over naar een ander doorlopend krediet.
●    Is geld opnemen niet meer nodig, sluit dan je lening over naar een persoonlijke lening. Naast een voordeliger product krijgt u meer zekerheid. Dat laatste raden we ook aan op latere leeftijd.

Geld lenen na uw AOW-leeftijd: wat is mogelijk?

De groep 60-plussers groeit en leidt meer dan voorheen een actief leven. Geld lenen hoort hierbij. Tot en met de leeftijd van 74 jaar kunt u bij een aantal kredietmaatschappijen een lening afsluiten. Bekijk hier het actuele aanbod